Ukrajina na udaru kibernetičkog napada velikih razmjera: "Strahujte i očekujte najgore"

Sve informacije o vama su sada javne, strahujte i očekujte najgore. Ovo je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost, objavili su hakeri.

Hina | 14.01.2022. / 10:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kibernetički napad velikih razmjera koji upozorava Ukrajince da "strahuju i očekuju najgore" srušio je u četvrtak navečer vladine stranice od kojih su neke u petak ujutro i dalje nedostupne te je Ukrajina pokrenula istragu.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je prerano reći tko bi mogao stajati iza napada, ali napominje da je iza ranijih sličnih napada stajala Rusija.

Hakeri Ruski hakeri odgovorni za napad na SolarWinds, napali su još stotine kompanija i organizacija

Meta kibernetičkog napada su, između ostalog, bile web stranice ministarstva vanjskih poslova, kabineta ministara i vijeća za obranu. Rusija je u prijašnjim slučajevima odbacila svaku umiješanost u kibernetičke napade na Ukrajinu.

Na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku je Ukrajincima poručeno da su svi njihovi osobni podaci sada postavljeni na javnu mrežu, da su im podaci na osobnim kompjutorima uništeni te da ih je nemoguće vratiti.

Sve informacije o vama su sada javne, strahujte i očekujte najgore. Ovo je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost, objavili su hakeri.

Slika nije dostupna Europski parlamentarci složni: EU mora ojačati svoju kibernetičku otpornost

Ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost je rekao da su "svi subjekti kibernetičke sigurnosti svjesni ovakvih mogućih provokacija Ruske Federacije te da će odgovor na te incidente biti uobičajen".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti