Ulagačev najbolji prijatelj? Izraelska burza izdaje "dijamantne" kriptovalute

Kažu da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, a čini se kako će isto vrijediti i za ulagače.

Martina Čizmić | 08.02.2018. / 10:26

Dijamanti (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kriptovalute su zaludile cijeli svijet. I dok ulagači u bitcoin sa strahom u očima prate kretanje cijena na burzi, u Izraelu planiraju lansirati vlastitu kriptovalutu. Točnije - dvije kriptovalute.

Izraelska burza dijamanata izdat će dvije kriptovalute koje će svoju vrijednost, barem djelomično, garantirati dijamantima.

Naime, trgovanje dijamantima prilično je netransparentno jer trgovci još uvijek više preferiraju gotovinu od bankovnih transakcija. Kriptovalute bi to trebale promijeniti.

Burza u planu ima izdavanje dvije kriptovalute - "karat", koja bi svoju vrijednost djelomice temeljila na dijamantima kojima se trguje na burzi, te "cut", koja bi bila namijenjena samo profesionalnim trgovcima diijamantima na tržištu. Obje su kriptovalute tzv. ERC-20 tokeni temeljeni na Ethereumu.

Trgovci dijamantima morat će proći svojevrsnu sigurnosnu provjeru prije no što im burza odbri otvaranje "dijamantnog" novčanika, kako bi se osigurala veća transparentnost i spriječili mutni poslovi, a dijamantne kriptovalute moći će se kupiti dolarima, eurima, bitcoinima i ethereumima.

 

Kreatori ovih kriptovaluta smatraju kako će njihovo izdavanje unijeti živost na tržište dijamanata jer će omogućiti svima da ulože u dijamante, a da pri tome neće morati posjedovati pravo kamenje.

Zasad je tek počela privatna prodaja "karata" koja će trajati mjesec dana, nakon čega bi kriptovaluta trebala biti javno dostupna svima koji prođu sigurnosnu provjeru.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti