Umjesto da traže lijek za COVID-19, superračunala zbog hakera rudarila monero

Superračunala koja su inficirana malwareom mahom se nalaze na uglednim sveučilištima diljem Europe i čine važnu ulogu u odvijanju znanstvenih istraživanja, a sad su morala biti ugašena.

Martina Čizmić | 18.05.2020. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri ne napadaju samo obične korisnike i tvrtke. Ako imaju priliku, napast će i iskoristiti svako računalo koje im se nađe na putu. U ovom slučaju to su neka od najbržih računala u Europi.

Tijekom proteklog tjedna nekoliko europskih superračunala zaraženo je malwareom kojemu je cilj iskoristiti snagu računala za rudarenje kriptovalute monero.

Kako javlja ZDNet, do sad je zaraza otkrivena kod superračunala u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj. Činjenica da su superračunala zaražena i nije tako iznenađujuća, no stručnjaci za sigurnost otkrili su veoma zanimljivu povezanost među njima.

Naime, malware koji je otkriven u svim tim superračunalima veoma je sličan, pa stručnjaci smatraju da je došao iz istog izvora. No da bi to zaista i potvrdili, morat će isključiti superračunala te tako prekinuti sve izračune koji su se na njima odvijali. To bi moglo utjecati i na istraživanje o koronavirusu i bolesti COVID-19 jer su upravo superračunala bila angažirana na izvođenju različitih izračuna i istraživanja.

Superračunala koja su inficirana malwareom mahom se nalaze na uglednim sveučilištima diljem Europe i čine važnu ulogu u odvijanju znanstvenih istraživanja. Iako još nijedno sveučilište nije izašlo s detaljima razloga zašto su superračunala nedostupna, paneuropska organizacija koja koordinira istraživanja na superračunalima diljem europe European Grid Infrastructure (EGI) objavila je uzorke malwarea i indikatore da je došlo do kompromitiranja mreže.

Iz EGI-ja su istaknuli kako trenutačno istražuju dva incidenta koji mogu, ali i ne moraju biti povezani, te kako će objavljivati daljnje informacije kako ih budu dobivali.

Iako, za sad, nema direktnog utjecaja na EGI, vjerujemo u zaštitu naše zajednice i aktivno podupiremo i koordiniramo odgovor na trenutne sigurnosne incidente koje utječu na akademski i istraživački sektor, stoji na stranicama EGI-ja.

Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost Cado Security analizirala je uzorke te objavila kako su napadači dobili pristup superračunalima kroz kompromitirane SSH certifikate, koji su, čini se, ukradeni od korisnika kojima je bio odobren pristup računalima. Prema dostupnim podacima, certifikati pripadaju sveučilištima iz Kanade, Kine i Poljske.

Inače, ovo nije prvi put da su superračunala kompromitirana te je njihova snaga iskorištena za rudarenje umjesto znanstveni rad. No u prethodnim slučajevima zarazili su ih sami korisnici koji su tako željeli doći do nekoliko kriptovaluta više za svoj virtualni novčanik. 

Izvor: ZDNet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti