Umjetna inteligencija "pomela pod" iskusnim vojnim pilotom i pokazala kako će izgledati ratovanje u budućnosti

Pobjednički algoritam, koji je razvijen u roku od godinu dana, osim iskusnog pilota, pobijedio je i algoritme sedam drugih, puno većih i poznatijih tvrtki i institucija.

Martina Čizmić | 23.08.2020. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iskusni vojni pilot, s više od 2000 sati leta u borbenom zrakoplovu F-16 morao je priznati poraz od potpunog novaka u borbi koju je organizirala američka Agencija za napredne obrambene istračivačke projekte (DARPA). No, da bi stvar bila još bolja, "novak" koji je uvjerljivo pobijedio pilota u svih pet borbi bio je zapravo algoritam umjetne inteligencije.

U sklopu DARPA-inog programa za razvoj zračne borbe (ACE), algortime je razvijalo osam tvrtki (među kojima i Lockheed Martin) koje su međusobno odmjeravale snage. Pobjednici tih međusobnih borbi imali su priliku testirati svoj algoritam u stvarnim uvjetima protiv najboljih američkih ratnih pilota.

Međutim, tijekom pet borbi u sklopu AlphaDogfight testiranja, pilot "Banger" izgubio je svaki put. Da se radi o iskusnom pilotu, najbolje govore podaci kako je nedavno dobio licencu za instruktora za oružja na F-16 zrakoplovima, a ima i tisuće sati leta u borbenim zrakoplovima F-16 Fighting Falcon.

Treba istaknuti da je tijekom borbe, umjetna inteligencija morala poštivati fizička ograničenja zrakoplova, ali ne i pravila i procedure koje inače koristi američko zrakoplovstvo. Zahvaljujući tome, uspjela je napasti i "srušiti" "Bangera" napadom s velike visine, svaki put. Također, zabilježeno je i da je umjetna inteligencija reagirala puno brže od čovjeka.

Pobjednički algoritam razvila je, u razdoblju od jedne godine, mala tvrtka Heron Systems, koja se opisuje kao "mala ženska tvrtka". Njihov algoritam tako je, osim iskusnog pilota, pobijedio algoritme i sedam drugih puno većih i poznatijih tvrtki i institucija.

Iako su, čini se, autonomni ratni zrakoplovi nešto o čemu ćemo čitati u budućnosti, iz američkog zrakoplovstva ističu kako će trebati barem još desetak godina razvoja prije no što umjetna inteligencija pronađe svoje mjesto u ratnom zrakoplovu. I tad, dodaju, vjerojatno će biti u ulozi naprednog autopilota, a ne "pametnog autonomnog oružja".

Kako je izgledala sama borba, možete provjeriti u videu koji su objavili iz DARPA-e. Moramo priznati da pilot, uz svo njegovo iskustvo, nije imao šanse.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti