Umjetna inteligencija, koliko god svojim sposobnostima plašila ljude, ima jednu veliku manu. Nedostaje joj ono što (gotovo) svaki čovjek ima - zdrav razum.

Naime, umjetna inteligencija može veoma brzo odgovoriti na pitanja kad te odgovore ima u svojim bazama ili ima upute kako doći do tih odgovora. No pitanja poput "Ako pospremim torbu u ladicu, hoće li ona tamo biti i sutra?" za umjetnu su inteligenciju nepremostiva zapreka.

Čak ni najbolji primjer umjetne inteligencije, AlphaGo, koja je pobijedila najboljeg ljudskog igrača u igri Go, nije shvaćala da je GO zapravo društvena igra. Za AlphaGo to je bila lista poteza.

Upravo zato, suosnivač Microsofta Paul Allen uložit će 125 milijuna dolara u projekt Alexandria - istraživanje koje bi trebalo razviti zdrav razum i kod umjetne inteligencije.

To je izuzetno kompliciran izazov, istaknuo je Allen te dodao: Ako želimo da se umjetna inteligencija približi ljudskim mogućnostima i ima značajniji utjecaj na istraživanje, medicinu ili ekonomiju, moramo joj poboljšati sposobnost zdravorazumskog rasuđivanja.

Kako bi se umjetnoj inteligenciji razvio zdrav razum, bit će potrebne godine istraživanja te pokušaja i pogrešaka.

Prvi će korak biti razvoj standardiziranih mjera kojima bi se mogle mjeriti sposobnosti rasuđivanja kod umjetne inteligencije. Potom će biti potrebno razviti i nove metode pomoću kojih bi umjetna inteligencija razvijala svoj zdravi razum odnosno prikupljala takvo znanje od ljudi. I na kraju, razviti primjenu takvog umjetnog zdravog razuma.

Zdrav razum pretpostavka je za inteligenciju. I dok ga ne razvijemo, bit ćemo i dalje osuđeni na umjetnu inteligenciju koja nije ni blizu ljudskom načinu razmišljanja, istaknuo je Gary Marcus, osnivač Geometric Intelligence.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju