Umjetnoj inteligenciji nedostaje jedna važna stvar da bi se približila ljudima

Kako bi se umjetnoj inteligenciji razvio zdrav razum, bit će potrebne godine istraživanja te pokušaja i pogrešaka.

Martina Čizmić | 01.03.2018. / 09:47

Umjetna inteligencija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Umjetna inteligencija, koliko god svojim sposobnostima plašila ljude, ima jednu veliku manu. Nedostaje joj ono što (gotovo) svaki čovjek ima - zdrav razum.

Naime, umjetna inteligencija može veoma brzo odgovoriti na pitanja kad te odgovore ima u svojim bazama ili ima upute kako doći do tih odgovora. No pitanja poput "Ako pospremim torbu u ladicu, hoće li ona tamo biti i sutra?" za umjetnu su inteligenciju nepremostiva zapreka.

Čak ni najbolji primjer umjetne inteligencije, AlphaGo, koja je pobijedila najboljeg ljudskog igrača u igri Go, nije shvaćala da je GO zapravo društvena igra. Za AlphaGo to je bila lista poteza.

Upravo zato, suosnivač Microsofta Paul Allen uložit će 125 milijuna dolara u projekt Alexandria - istraživanje koje bi trebalo razviti zdrav razum i kod umjetne inteligencije.

To je izuzetno kompliciran izazov, istaknuo je Allen te dodao: Ako želimo da se umjetna inteligencija približi ljudskim mogućnostima i ima značajniji utjecaj na istraživanje, medicinu ili ekonomiju, moramo joj poboljšati sposobnost zdravorazumskog rasuđivanja.

Kako bi se umjetnoj inteligenciji razvio zdrav razum, bit će potrebne godine istraživanja te pokušaja i pogrešaka.

Prvi će korak biti razvoj standardiziranih mjera kojima bi se mogle mjeriti sposobnosti rasuđivanja kod umjetne inteligencije. Potom će biti potrebno razviti i nove metode pomoću kojih bi umjetna inteligencija razvijala svoj zdravi razum odnosno prikupljala takvo znanje od ljudi. I na kraju, razviti primjenu takvog umjetnog zdravog razuma.

Zdrav razum pretpostavka je za inteligenciju. I dok ga ne razvijemo, bit ćemo i dalje osuđeni na umjetnu inteligenciju koja nije ni blizu ljudskom načinu razmišljanja, istaknuo je Gary Marcus, osnivač Geometric Intelligence.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti