Upozorenje iz FBI-a: Ako idete na putovanje i trebate internet, ovo nikako nemojte raditi

Izbjegavajte korištenje javnih i otvorenih Wi-Fi mreža i, umjesto toga, radije koristite mobilni internet s vašeg telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2019. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrijeme blagdana i praznika mnogi će iskoristiti za putovanja i odmor, a svim putnicima FBI uputio je važno upozorenje kojeg bi se trebali pridržavati ako žele zaštititi svoje podatke. Putovanje, naravno, ne može proći bez povezanosti s internetom i vjerojatno će veliki broj putnika već pri dolasku na aerodrom poželjeti spojiti se online i provjeriti što ima novo na Facebooku i Instagramu, jesu li dobili nove mailove i slično.

Android Otkriven opasan propust: Hakeri mogu isprazniti bankovne račune iskorištavanjem propusta u Androidu

Pri tome mnogi će se na aerodromu spojiti na javni i otvoren W-iFi, a isto će napraviti i u hotelima, restoranima i drugim mjestima na kojima postoji mogućnost spajanja na mrežu. Svi sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako je to jako loša ideja, a sada su isto poručili i iz FBI-a: Nemojte dopustiti da vam se telefon, računalo, tablet ili drugi uređaji automatski povezuju na besplatne bežične mreže dok ste daleko od kuće. To je pozivnica hakerima da pristupe vašim uređajima. Dodali su da, jednom ako pristupe telefonu ili računalu, hakeri mogu na njih postaviti malware, ukrasti lozinke i PIN-ove ili čak preuzeti kontrolu nad kamerom, sve bez znanja korisnika, naravno.

Oprez i ako imate goste

No kako je danas bez interneta nemoguće živjeti, tj. ako se korisnici već moraju koristiti otvorene Wi-Fi mreže, iz FBI-a savjetuju da u tom slučaju ne koriste takve mreže za neke osjetljive operacije poput provjeravanja bankovnih računa. Naime, hakeri koji imaju pristup takvim mrežama mogu se dokopati vaših korisničkih imena i lozinki za brojne servise kojima pristupate te ih onda iskoristiti za krađu podataka ili ucjene, mogu ih prodati na dark webu itd.

Rješenje koje iz FBI-a predlažu jest korištenje mobilnog interneta s vaših telefona. Dakle, na mobilnim uređajima potrebno je stvoriti vlastitu pristupnu točku te se s tableta ili računala spojiti na mobilni internet i tako surfati. Pri tome, svakako, vodite računa o vašem podatkovnom planu, odnosno prvo se raspitajte o cijenama ili dodatnim opcijama koje su vam na raspolaganju za mobilni internet.

Slika nije dostupna Zbog hakera proglašeno izvanredno stanje u New Orleansu

Još jedan zanimljiv savjet odnosi se na osobe koje ostaju kod kuće, ali će im doći prijatelji, rodbina ili će na primjer ugostiti nekog stranca putem couch surfinga. Za takve osobe poželjno je napraviti odvojenu Wi-Fi mrežu. Naime, u slučaju da osobe koje koriste vašu mrežu imaju nesiguran uređaj čija se zaštita lako može probiti, hakeri bi se mogli domoći i vaših osjetljivih podataka, stoga je za goste najbolje otvoriti odvojenu mrežu s posebnom šifrom.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti