Uskoro bi upravljanje helikopterom moglo biti lako poput korištenja tableta

Američki vojni piloti su započeli testni let sustava Sikorski koji će se uskoro koristiti za upravljanje helikopterima Black Hawk u borbama.

Valentina Pavlica | 04.11.2018. / 10:01

Američka vojska testira novi sustav navođenja helikoptera (Srceenshot: DARPA)
Američka vojska testira novi sustav navođenja helikoptera (Foto: DARPA) (Foto: DARPA)

Američka vojska svoje helikoptere Sikorsky S-76B oprema skupim softverom za automatizaciju koja bi jednog dana mogla ograničiti potrebu za ljudskim pilotima.

Vojska je provela testove novog sustava krajem prošlog mjeseca, a uspješno su uzletjeli i prizemljili komercijalni helikopter S-76B u Virginiji.

Automatizacijski sustav Aircrew Labor In-Cockpit (ALIAS) razvila je DARPA-ina jedinica za obrambenu službu specijaliziranu za razvoj novih tehnologija koje će koristiti vojska. DARPA, agencija Ministarstva obrane SAD-a, tvrdi kako bi, uz malo treninga, svatko mogao upravljati novim sistemom.

Uz ALIAS piloti upravljaju helikopterom koristeći samo tablet i druge kontrolne uređaje. Tablet se koristi za, primjerice, promjenu odredišta misije, dok se takozvani interceptorima kontroliraju preciznije stvari, poput pomicanje lijevo ili desno. Takve su se kontrole pokazale jednako preciznima kao i kada su pilotu u kokpitu.

Do sada je program zabilježio više od 300 sati samostalnog leta.

Izvor: Daily Mail.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti