Ušteda čak 90 posto: Šveđani razvili inovativnu tehnologiju za recikliranje vode

Prilikom tuširanja ponovno se koristi voda iz istog ciklusa tuširanja – voda koja bi inače otišla u odvod, čisti se i odmah ponovo koristi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2018. / 15:49

Tuširanje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Orbital Systems AB švedska je kompanija osnovana prije 6 godina koja je razvila inovativnu tehnologiju za recikliranje vode za kućnu i hotelsku uporabu koja omogućuje velike uštede u potrošnji vode. Tehnologija je zanimljiva jer se prilikom tuširanja ponovno koristi voda iz istog ciklusa tuširanja – voda koja bi inače otišla u odvod odmah se čisti i ponovno koristi.

Bazirana je na senzorima koji analiziraju kvalitetu vode do 20 puta u sekundi i odlučuju može li se ta voda ponovno upotrijebiti ili ne, a voda koja se ponovno koristi pročišćava se filterima i UV svjetlom kako bi se neutralizirale bakterije.

Prednosti ove tehnologije zahvaljujući kojoj se može uštedjeti čak 90 posto vode i 80 posto energije, čime se smanjuje i onečišćenje okoliša, prepoznala je i Europska investicijska banka (EIB) koja je s Orbital Systemsom dogovorila zajam od 15 milijuna eura koji će pomoći u istraživanju i razvoju, daljnjem usavršavanju sustava te njegovoj komercijalizaciji.

Orbital System već je implementirao ovu tehnologiju u kućanstvima i hotelima u Skandinaviji, a takav način recikliranja idealan je za područja s ograničenim pristupom pitkoj vodi, poput otoka.

Iako mnogi misle kako se više ne mogu ostvariti nekakve inovacije kada je u pitanju tuširanje, Orbital Systems pokazao je upravo suprotno, komentirao je potpredsjednik EIB-a Alexander Stubb i dodao: „Voda je vjerojatno najvažniji resurs o kojem ovisimo, tako da je svaki pokušaj da je sačuvamo koliko god možemo od velike važnosti“.

Izvor: EIB
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti