Utrka autonomnih automobila trebala je biti dosadna, a onda se umjetna inteligencija pobrinula za nešto spektakularno zabavno

Robotski automobili zahvaljujući gomili tehnologije koju imaju u sebi, jednostavno voze određenom brzinom u krug. I to je to. Osim ako ne dođe do nesreće.

Martina Čizmić | 01.11.2020. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Autonomni automobili trebali bi, jednom u budućnosti, zavladati našim cestama. No, dok se to ne dogodi (a prema svemu sudeći neće još jedno vrijeme), svoje sposobnosti odmjeravaju na trkaćim stazama.

I dok su automobilske utrke s pravim vozačima zanimljive zbog međusobnih nadmetanja, vještine vozača i sposobnosti njihovih timova da naprave ultimativni trkaći automobil, utrke robotskih (autonomnih) automobila - nisu.

Naime, robotski automobili zahvaljujući gomili tehnologije koju imaju u sebi, jednostavno voze određenom brzinom u krug. I to je to. Osim ako ne dođe do nesreće.

Upravo je jedna takva nesreća, u kojoj nije bilo stradalih, osim samog automobila i ponosa njegovih autora, pokazala zašto autonomni automobili još uvijek nisu spremni za obične ceste.

Roborace tim, SIT Acronis, pokrenulo je svoj autonomni automobil koji je, umjesto da krene svoju vožnju ravno, odlučio napraviti "harakiri" i zaletio se ravno u zid. Podaci pokazuju da je umjetna inteligencija "odlučila" skrenuti desno odmah nakon starta, što je rezultiralo spektakularnim sudarom.

To nije bila jedina nesreća na utrci. Naime, automobil tima Autonomous Racing Graz malo se pogubio, pa sustav nije bio siguran gdje se automobil nalazi na stazi, zbog čega je vrludao besciljno i tako prisilio tim da odustane od utrke.

Očito autonomni automobili još nisu spremni za samostalne utrke. Ali su zato postali pravi stručnjaci u zabavljanju gledatelja.

Izvor: Carscoops

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti