Uvodi se EU digitalna zdravstvena putovnica: Evo što to znači za hrvatske građane

S EU digitalnom zdravstvenom putovnicom građani će moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu u digitalnom obliku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2023. / 12:09

Tomislav Sokol (Foto: Tomislav Sokol)

Sve više osobnih dokumenata danas je dostupno u digitalnom obliku, od osobne iskaznice pa do putovnice, a u budućnosti možemo očekivati nastavak digitalizacije. Kako je objavio zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol, ovaj je tjedan napravljen još jedan važan korak, odnosno važna prekretnica u digitalnoj transformaciji Europske unije. Naime, na zajedničkoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, usvojena je EU digitalna zdravstvena putovnica tj. europski prostor za zdravstvene podatke.

Tomislav Sokol Hrvatski europarlamentarac smatra da u nekim slučajevima korištenje AI mora biti dozvoljeno

Upravo je Tomislav Sokol radio na tekstu izvješća i vodio pregovore s ostalim političkim grupacijama vezano uz ovaj zakonodavni akt s kojim se građanima EU želi omogućiti kvalitetnije i brže liječenje. Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, nužno je omogućiti građanima da pristupe svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku koji će biti standardiziran i prihvaćen u cijeloj Europskoj uniji, komentirao je Sokol.

S EU digitalnom zdravstvenom putovnicom građani će moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu u digitalnom obliku, putem računala ili mobilnih uređaja. Trenutačno je problem, objasnio je hrvatski europarlamentarac, što u nekim državama EU medicinsko osoblje ne može pristupiti medicinskom kartonu, čak ako odu na pregled ili medicinski zahvat u drugi grad unutar svoje države.

Digitalizacija zdravstvenih podataka to će promijeniti, omogućavajući pristup podacima čak i kada se putuje u druge države članice EU. Na taj način, EU digitalna zdravstvena putovnica donijet će hrvatskim građanima kvalitetnije i brže liječenje, ali će i ujedno olakšati liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU – istaknuo je zastupnik Sokol.

Popravak Novi zakon u EU-u trebao bi osigurati dulje trajanje uređaja te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove

Nakon usvajanja zakonodavnog izvješća o EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici, sada je na redu usvajanje izvješća na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sredinom prosinca, nakon čega započinje tzv. trijalog s Vijećem i Komisijom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti