Ništa od lansiranja danas: ESA obustavila lansiranje letjelice prema Jupiteru zbog rizika od udara groma

Iako je sve bilo spremno za lansiranje, nepovoljni vremenski uvjeti prisilili su ESA-u da odgodi lansiranje za sutra.

Martina Čizmić | 13.04.2023. / 13:49

Raketa Ariane 5 s letjelicom Juice (Foto: ESA)

Iako je sve bilo spremno za lansiranje svemirske letjelice Europske svemirske agencije prema Jupiteru i njegovim trima najvećim i najintrigantnijim mjesecima, ono je na kraju otkazano u posljednji tren. 

Kako su priopćili iz ESA-e, vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni lansiranju te je zbog prevelikog rizika od udara groma u raketu ono odgođeno za sutra. 

 

 

Novi termin za lansiranje je 14:14, 14. travnja 2023. godine.

Podsjetimo, misija Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) bit će lansirana iz europske svemirske luke Kourouu u Francuskoj Gvajani pomoću rakete Ariane 5.

Ako sve prođe u redu, 28 minuta kasnije letjelica Juice odvojit će se od Ariane 5 i krenuti na put prema Jupiteru.

Tijekom sljedećih 17 dana Juice će rastvoriti svoje solarne panele, antene i druge instrumente kako bi bio spreman za tromjesečno testiranje instrumenata. Samo putovanje do Jupitera, najvećeg planeta u Sunčevu sustavu, trebalo bi trajati osam godina. Tijekom tog puta letjelica će iskoristiti gravitaciju Zemlje, Mjeseca i Venere kako bi je "pogurnule" prema Jupiteru.

Predviđa se da bi letjelica Juice do Jupitera trebala stići u srpnju 2031. godine, nakon čega će provesti tri i pol godine kružeći oko planeta i njegovih triju mjeseca - Ganimeda, Kalista i Europe te istražujući njihove atmosfere i površine. Pred sam kraj misije usredotočit će se isključivo na orbitu oko Ganimeda, čime će postati prva svemirska letjelica koja će kružiti oko mjeseca u vanjskom dijelu Sunčeva sustava.

Zanimljivo, Juice neće biti jedina letjelica koja će oblijetati Jupiter. NASA-ina misija Europa Clipper trebala bi započeti lansiranjem 2024. godine i stići do Jupitera u travnju 2030. godine, a fokusirat će se i na mjesec Europu.

Znanstvenici se nadaju da će te dvije misije razriješiti neke od najvećih misterija o Jupiteru i njegovim ledenim mjesecima. Naime, nagađa se da bi led koji se nalazi na površini mogao skrivati podzemne oceane u kojima bi se mogao nalaziti život.

Planetarni znanstvenici još od 1970-ih godina i misija Pioneer i Voyager, pokušavaju zaviriti ispod površine Jupitera i njegovih pratitelja. Nadaju se da će Juice sa svojih 10 instrumenata pomoći u određivanju koliko su duboki oceani, sadrže li slanu ili slatku vodu i kako ta voda opstaje na svakom od mjeseca. Juice bi mogao otkriti i njihove rotacije, gravitacije, oblik, unutarnju strukturu i zaviriti ispod površine zahvaljujući svojim radarima.

Tijekom svoje misije Juice će provesti i detaljnu analizu Jupitera i njegova složenog magnetskog i radijacijskog polja te pokušati dati uvid u to kako je Jupiter uopće nastao. Upravo bi razumijevanje podrijetla Jupitera moglo pomoći znanstvenicima u otkrivanju sličnih planeta i izvan našeg Sunčeva sustava. Naime, Jupiterovo magnetsko polje 20 je puta jače od Zemljina te direktno utječe na njegove mjesece.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti