Vatrena kugla eksplodirala blizu površine Zemlje

Gotovo je nitko nije primijetio zbog njene udaljenosti, vojni sateliti su je pokupili i prijavili NASA-i.

E.P. | 19.03.2019. / 07:47

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Rijetko tko je osim NASA-e primijetio ogromnu vatrenu kuglu koja je eksplodirala u Zemljinoj atmosferi 18. prosinca između obale Rusije i Beringovog mora.

Na oko 100 kilometara iznad Zemljine površine bili biste u svemiru, stoga nije teško dočarati koliko je eksplozija bila blizu ako je eksplodirala na samo 25,6 kilometara blizu površine. Eksplozija je oslobodila energiju od 173 kilotona, piše cnet.

Prema podacima NASA-e, to je bila druga najveća poznata eksplozija meteora u posljednjih 30 godina.  Mogućnost da se vatrena lopta te veličine pojavi očekuje se dva ili tri puta svakih 100 godina, izjavilo je u ponedjeljak za BBC News Lindley Johnson, časnik planetarne obrane u NASA-i.

Gotovo je nitko nije primijetio zbog njene udaljenosti, vojni sateliti su je pokupili i prijavili NASA-i.

Ova vatrena kugla je na drugom mjestu zbog one koja je eksplodirala 23,3 kilometara iznad Čeljabinska u Rusiji, 2013. godine. Ta eksplozija nosila je energiju udara od 440 kilotona. Svjedoci su rekli da je jedan meteor oštetio tvornicu cinka u regiji Čeljabinsk i poremetio je internetsku i mobilnu uslugu grada. Eksplozija je izazvala udarni val koji je razbio obližnje prozore i pokrenuo alarme automobila.

NASA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Iako su neki ljudi tvitali fotografije meteora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti