Rijetko tko je osim NASA-e primijetio ogromnu vatrenu kuglu koja je eksplodirala u Zemljinoj atmosferi 18. prosinca između obale Rusije i Beringovog mora.

Na oko 100 kilometara iznad Zemljine površine bili biste u svemiru, stoga nije teško dočarati koliko je eksplozija bila blizu ako je eksplodirala na samo 25,6 kilometara blizu površine. Eksplozija je oslobodila energiju od 173 kilotona, piše cnet.

Prema podacima NASA-e, to je bila druga najveća poznata eksplozija meteora u posljednjih 30 godina.  Mogućnost da se vatrena lopta te veličine pojavi očekuje se dva ili tri puta svakih 100 godina, izjavilo je u ponedjeljak za BBC News Lindley Johnson, časnik planetarne obrane u NASA-i.

Gotovo je nitko nije primijetio zbog njene udaljenosti, vojni sateliti su je pokupili i prijavili NASA-i.

Ova vatrena kugla je na drugom mjestu zbog one koja je eksplodirala 23,3 kilometara iznad Čeljabinska u Rusiji, 2013. godine. Ta eksplozija nosila je energiju udara od 440 kilotona. Svjedoci su rekli da je jedan meteor oštetio tvornicu cinka u regiji Čeljabinsk i poremetio je internetsku i mobilnu uslugu grada. Eksplozija je izazvala udarni val koji je razbio obližnje prozore i pokrenuo alarme automobila.

NASA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Iako su neki ljudi tvitali fotografije meteora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju