Velika čast za hrvatskog astronoma: Korado Korlević dobio stipendiju za poboljšanje teleskopa Zvjezdarnice Višnjan

Šest je osoba dobilo stipendiju Planetary Societyja, a jedna od njih je i Korado Korlević – novac će iskoristiti za poboljšanje teleskopa zvjezdarnice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2019. / 14:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dva dana proglašeno je šest dobitnika stipendije Shoemaker Near Object (NEO) koja se dodjeljuje astronomima amaterima diljem svijeta za njihove napore u pronalaženju i praćenju asteroida koji se kreću u blizini Zemlje. Među dobitnicima nagrade koju dodjeljuje američka organizacija The Planetary Society, nalazi se i hrvatski astronom i ravnatelj Zvjezdarnice Višnjan Korado Korlević.

Korlević je dobio stipendiju u iznosu od 10.825 dolara koja je namijenjena zvjezdarnici u Višnjanu i pomoći će u astrometrijskim mjerenjima novootkrivenih objekata koji se otkriju u blizini našeg planeta. Konkretno, novac će se iskoristiti za poboljšanje zrcala teleskopa i kupovinu nove opreme s kojom će se moći motriti bitno tamnija svemirska tijela.

Na stranicama Planetary Societyja navodi se kako ovogodišnji dobitnici stipendija nastavljaju s dugom tradicijom podrške obrane Zemlje od asteroida, koju ta organizacija financira. Tijekom 22-godišnje povijesti programa dosad su dodijeljene 62 stipendije u ukupnom iznosu od oko 440 tisuća dolara.

Možemo biti ponosni da se u tom društvu nalazi i jedan hrvatski astronom, Korado Korlević kojem je ovo samo još jedno od brojnih priznanja za dugogodišnji rad u Zvjezdarnici Višnjan.

Izvor: Planetary Society
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti