Veliki porast popularnosti jedne kategorije mobilnih aplikacija, a sve zbog serije Queen's Gambit

Queen's Gambit ponovno je povećao interes za šah, što najbolje možemo vidjeti i u online trgovinama aplikacija na kojima se masovno skidaju upravo aplikacije za šah.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trenutačno najpopularnija serija na Netflixu u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu jest Queen's Gambit. Milijuni diljem svijeta pogledali su (ili još gledaju) uspon čuda od djeteta Beth Harmon (glumi je Anya Taylor-Joy) iz sirotišta prema šahovskim zvijezdama, a ono što je posebno zanimljivo jest da je zahvaljujući seriji ponovno povećan interes za ovom drevnom igrom. Mnogi su vjerojatno ponovno izvadili stare šahovske ploče i uz crne i bijele figurice nakratko pobjegli od pandemične stvarnost, dok su se drugi, pogotovo mlađe generacije, okrenule šahu na internetu i različitim šahovskim aplikacijama.

Utjecaj Queen's Gambita na povećanje interesa za šahom najbolje možemo vidjeti po popularnosti stranice Chess.com i pripadajućih mobilnih aplikacija. Nedugo nakon početka emitiranja serije ta je aplikacija brzo zasjela na treće mjesto u kategoriji strateških igara za iPhone u SAD-u, odnosno na drugo mjesto u Appleovoj online trgovini aplikacija u Velikoj Britaniji. Prema podacima kompanije App Annie, ta je aplikacija u SAD-u skočila za čak 256 mjesta te među svim igrama sada zauzima 62. mjesto.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se broj preuzimanja te šahovske aplikacije prilično razlikuje za iPhone i za Androide. Iako je sama aplikacija manje-više ista te inače nema neke razlike u preuzimanju između ovih platformi, u posljednje vrijeme broj downloada na Appleovim telefonima veći je za 61 posto u odnosu na mobilne uređaje s Googleovim operativnim sustavom.

Treba naglasiti da Queen's Gambit nije jedini, iako je najveći razlog takvog porasta popularnosti šaha. Naime, šah je dobio na popularnosti i tijekom pandemije kada su mnogi zbog lockdowna većinu vremena provodili u svoja četiri zida te je dio njih zabavu potražio i na online šahovskim turnirima.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti