VELIKI POVRATAK Nokia se u rukama Foxconna vraća na tržište pametnih telefona

Nokia pokušava stvoriti dominaciju i status kakav je nekad imala, i to uz pomoć Foxconna.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 18.05.2016. / 22:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je u potpunosti odlučio dignuti ruke od poslovanja s Nokijinim odjelom za pametne telefone te je on sada prepušten Foxconnovoj tvrtci HMD Global Oy. Ovaj podatak stoji na Nokijinom službenom blogu, gdje je objavljen "odgovor na pitanje na koje svi žele znati odgovor".

Iz Nokije kažu kako su HMD-u na 10 godina iznajmljena prava za korištenje njihovog brenda na području pametnih telefona te tableta, što bi značilo da bi na policama teleoperaterskih poslovnica uskoro mogli ugledati nove flaghshipove s potpisom Nokije – kao u stara vremena kad je isti brend bio ono što je Mercedes danas među automobilima. Za pretpostaviti je kako će ti uređaji vrtjeti Googleov Android, a iz HMD-a kažu kako je za ovaj projekt planirana investicija od 500 milijuna dolara za razvoj i marketing. Kako bi se očuvala vrijednost imena tvrtke, u upravnom odboru nove stare Nokije sjedit će neki od njezinih starih šefova koji će biti zaduženi za nadzor kvalitete koja se nekad prodavala pod tim imenom.

Za proizvodnju novih Nokija zadužena je druga Foxconnova tvrtka, i to ona pod nazivom FIH Mobile. Vrijedi naglasiti kako su HMD-u prepušteni i svi mobilni patenti u vlasništvu Nokije, a prema svemu sudeći, za vjerovati je kako ćemo kroz godinu ili dvije biti svjedoci još jednog Nokijinog pokušaja u proboju na tržištu smartphonea.

Hoće li to uroditi plodom, vrijeme će pokazati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti