Veliko otkriće britanskih znanstvenika: Proteini u krvi mogu predvidjeti rak i do 7 godina unaprijed

Revolucionarno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford otkriva da proteini u krvi mogu predvidjeti rak godinama unaprijed, nudeći novu nadu za rano otkrivanje i prevenciju.

Branimir Vorša | 17.05.2024. / 12:36

Stanice raka u krvi, ilustracija
Stanice raka u krvi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proteini u krvi mogu predvidjeti rak više od sedam godina unaprijed prije dijagnoze, sugerira novo istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz UK Biobank baze podataka, uključujući više od 4900 onih koji su kasnije razvili rak.

Pretilost Liječenje raka dojke može otežati prehrana bogata masnoćama, ali i pretilost

Znanstvenici su usporedili proteine onih kojima je dijagnosticiran rak i onih kojima nije, identificirajući 618 proteina povezanih s 19 vrsta raka, uključujući debelog crijeva, pluća, ne-Hodgkinovog limfoma i jetre. Njihova studija, financirana od strane Cancer Research UK i objavljena u časopisu Nature Communications, pronašla je 107 proteina povezanih s rakom dijagnosticiranim tijekom sedam godina nakon prikupljanja uzorka krvi i 182 proteina snažno povezana s rakom unutar tri godine od prikupljanja krvi.

Slijedi dubinsko proučavanje

Autori studije zaključili su da bi neki od tih proteina mogli pomoći u otkrivanju raka puno ranije i ponuditi nove mogućnosti liječenja, iako su za to potrebna daljnja istraživanja.

Kako bismo spasili više života od raka, moramo bolje razumjeti što se događa u najranijim fazama te bolesti... i kako proteini u našoj krvi mogu utjecati na naš rizik od raka. Sada moramo dubinski proučiti te proteine kako bismo vidjeli koji bi se mogli pouzdano koristiti za prevenciju, ističe dr. Keren Papier, viša nutricionistička epidemiologinja u Oxford Population Healthu i koautorica navedenog istraživanja.

Povezana studija koja je ispitivala genetske podatke iz više od 300.000 slučajeva raka identificirala je 40 krvnih proteina koji utječu na rizik od devet vrsta raka. Promjena tih proteina može povećati ili smanjiti rizik od raka, ali također može dovesti i do neželjenih nuspojava.

Pozitivne reakcije struke

Stanica raka, ilustracija Rak među mlađim ljudima je u porastu, a znanstvenici su objasnili glavne razloge

Podaci su impresivni. Pronalaženje dokaza o raku prije nego što se klinički očituje, pruža kritičnu priliku za liječenje s većim izgledima za uspjeh, ili što je još važnije, postizanje svetog grala sprječavanja raka prije nego što uopće nastane. Još posla predstoji, ali to je važan korak naprijed u bolesti koja pogađa svakog drugog građanina Velike Britanije tijekom života, kaže Mark Lawler, profesor digitalnog zdravlja na Sveučilištu Queen's u Belfastu.

Lawrence Young, profesor molekularne onkologije na britanskom Sveučilištu Warwick, naglasio je značaj otkrića u identificiranju markera povećanog rizika od raka i pomoći u ranoj dijagnozi. Utvrđivanje promjena proteina koje prethode razvoju raka nije samo važno u identificiranju visokorizičnih osoba, već bi također moglo pružiti uvid u čimbenike odgovorne za nastanak raka, napominje.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti