VIDEO Kinezi u Dubaiju javno izveli prvi međunarodni let svojeg letećeg automobila

Kineska kompanija u Dubaiju je javno predstavila svoj leteći električni automobil pete generacije. Istovremeno je najavila i dolazak još boljeg i naprednijeg letećeg električnog automobila šeste generacije, odnosno "pravog letećeg automobila", kako ga je nazvala.

Branimir Vorša | 13.10.2022. / 10:58

AeroHT X2 tijekom prvog međunarodnog javnog leta u Dubaiju
AeroHT X2 tijekom prvog međunarodnog javnog leta u Dubaiju (Foto: Xpeng AeroHT/Youtube)

Tvrtka za urbanu zračnu mobilnost (UAM) AeroHT pokazala je ogroman napredak javno prikazujući svoj električni ''leteći automobil'' X2 pete generacije kako polijeće, leti i uspješno slijeće u Dubaiju.

AeroHT se pohvalio i napretkom za svoj leteći automobil šeste generacije. Riječ je o automobilu s kotačima, koji se može kretati, osim po cestama, i po zraku.

Slika nije dostupna Revolucija u punjenju električnih vozila: Znanstvenici razvili superbrzu metodu za punjenje baterije automobila za samo 10 minuta

Tvrtka AeroHT u većinskom je vlasništvu kompanije XPeng Inc., čiji je osnivač He Xiaopeng. Od svog osnutka 2013. godine AeroHT je izveo više od 15.000 sigurnih letova s ​​ljudskom posadom s ciljem kombiniranja automobilskih i svemirskih tehnologija za razvoj sigurnih električnih letećih vozila, a ako je suditi po najnovijoj demonstraciji mogućnosti njihova letećeg automobila pete generacije, čini se da su na dobrom putu da to i ostvare.

Prethodni prototipovi uključuju T1 iz 2019., a nakon njega X1 iz 2020. godine. X2 je peta generacija letećih e-vozila te tvrtke. Unatoč nedostatku kotača, AeroHT naziva X2 letećim automobilom jer dijeli veći dio dizajna s limuzinom P7 iz XPeng Motorsa.

Prethodno je XPeng AeroHT dijelio snimke testiranja X2 iz zraka u ekstremnim okruženjima i na velikim nadmorskim visinama, ali samo u Kini. Sad prvi put možemo vidjeti izravne snimke tog letećeg vozila, odnosno kako polijeće, leti i slijeće.

Slika nije dostupna Libanonci napravili svoju prvu električnu jurilicu, no gdje će ga puniti?

Prvom javnom letu X2 prisustvovalo je više od 150 ljudi, a podržala ga je Međunarodna gospodarska komora Dubaija, koja je bila duboko uključena u cijeli proces, pružajući savjetovanje XPeng AeroHT-u.

Javni prikaz XPeng X2 u Dubaiju predstavlja značajnu prekretnicu za XPeng AeroHT i međunarodno postignuće letećih automobila. Dubai je svjetski poznati 'Grad inovacija', što je razlog zašto smo odlučili ovdje održati prvi javni događaj leta X2. Današnji let veliki je korak u XPengovu istraživanju mobilnosti budućnosti, rekao je Brian Gu, potpredsjednik XPenga.

Dio istraživanja buduće mobilnosti o kojem Gu govori je XPengovo leteće vozilo šeste generacije, odnosno njihov pravi leteći automobil u tradicionalnijem smislu, s obzirom na to da zapravo može i voziti, a koji je prvi put predstavljen tijekom prošle jeseni. Tad je otkriveno da će biti opremljen cestovnim mogućnostima, nudeći lagani dizajn i sklopivi mehanizam rotora za brze prijelaze između vožnje i letenja. Taj bi leteći automobil na tržište trebao stići negdje 2024. godine, a njegova cijena trebala bi biti približno 157.000 dolara.

XPeng AeroHT otkrio je i nove detalje tog nadolazećeg letećeg automobila, navodeći da će otkriti ključno postignuće napretka u istraživanju i razvoju vezano za konfiguraciju, vanjski dizajn i metode vožnje zrakom.

Slika nije dostupna Predstavljen prvi električni automobil za kojeg proizvođač tvrdi da ga se nikad neće trebati puniti

Opremljen ručnim i automatskim načinima vožnje, ovaj električni leteći automobil sljedeće generacije, koji se može voziti u zraku i na cestama, predstavlja pravu transformaciju iz dvodimenzionalne u trodimenzionalnu mobilnost. Osim što zadovoljava dnevne zahtjeve putovanja, može pokrenuti sklopivi deformacijski sustav za postizanje okomitog polijetanja i slijetanja za let s ljudskom posadom na malim visinama, poručuju iz kineske kompanije.

Spomenuti detalji biti će javno objavljeni krajem listopada.

Izvor: Electrek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti