Virgin Galactic predstavio koncept zrakoplova s kojim bi od Londona do New Yorka putovali samo 90 minuta

Predstavljanjem koncepta dizajna, Virgin Galactic najavio je svoj supersonični zrakoplov za prekooceanska putovanja.

Martina Čizmić | 03.08.2020. / 15:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska tvrtka Virgin Galactic, koja je nedavno predstavila unutrašnjost putničke kabine na svojoj letjelici za turistička putovanja u svemir, predstavila je i svoj plan za novi supersonični zrakoplov koji bi trebao revolucionirati putovanje i biti pravi nasljednik legendarnog Concordea.

Iako se radi tek o ranom dizajnu i konceptu zrakoplova, čini se kako u tvrtki koju je osnovao britanski milijarder i poduzetnik Richard Branson, misle ozbiljno.

Kao partnere u razvoju ovog supersoničnog zrakoplova okupili su NASA-u i Rolls Royce, koji je izrađivao mlazne motore i za Concorde.

Prema predstavljenim planovima, zrakoplov bi imao trokutasta krila i postizao bi brzinu od 3700 kilometara na sat, što je gotovo dvostruko brže od Concordea. Ono o čemu će posebno voditi računa je održivo zrakoplovno gorivo i tehnologije koje bi utjecale na smanjenje njegove potrošnje.

Uzbuđeni smo što smo završili reviziju koncepta i predstavili inicijalni dizajn ovog brzog zrakoplova, koji vidimo kao spoj sigurnog i pouzdanog komercijalnog putovanja s neprikosnovenim korisničkim iskustvom, istaknuo je George Whitesides iz Virgin Galactica.

Treba istaknuti kako je ovo tek koncept te će još proći godine prije no što ovaj zrakoplov ugleda svjetlo dana ili obavi prvi prekooceanski let. Ali ideja da bismo mogli odletjeti od Londona do New Yorka za manje vremena no što automobilom treba od Zagreba do Rijeke, veoma je privlačna.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti