Virgin Orbit nije uspio: Povijesni uspjeh Bransonove tvrtke spriječila "anomalija"

Ovaj neuspjeh zadaje dodatni udarac europskim svemirskim ambicijama nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvajane krajem prosinca.

Hina | 10.01.2023. / 08:28

Raketa Launcher One (Foto: Virgin Orbit)

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u ponedjeljak malo prije ponoći kada je tvrtka Virgin Orbit, ovlaštena za lansiranje, izvijestila o "anomaliji" koja je spriječila raketu da dosegne orbitu.

Misija Start Me Up krenula je s piste u zračnoj luci Cornwall Newquay s Virginovom raketom LauncherOne nošenom pod krilom modificiranog Boeinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog oceana.

Raketa Launcher One Britanci pomalo iznenadili odabirom tvrtke za prvo britansko lansiranje u svemir

No malo prije ponoći predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo objavio je da je raketa pretrpjela "anomaliju" zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

Čini se da imamo anomaliju koja nas je spriječila da dosegnemo orbitu. Procjenjujemo informacije, objavili su iz Virgin Orbita.

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od oko 10 tisuća kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita s različitim civilnim i obrambenim primjenama.

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je tvrtku Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Let rakete u orbitu, ilustracija Tamna strana putovanja u svemir: Sve češće lansiranje raketa moglo bi utjecati na klimatske promjene i ugroziti ljudsko zdravlje

Uzlijetanje Boeinga 747 s raketom u Newquayu oko 22:15 promatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma Start Me Up benda Rolling Stones, po kojoj je misija nazvana.

To je trebalo biti i prvi put da su sateliti lansirani iz Europe.

Ovaj neuspjeh zadaje dodatni udarac europskim svemirskim ambicijama nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvajane krajem prosinca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti