Više nema nimalo dvojbe: Saturnov mjesec Enceladus zadovoljava sve najstrože uvjete za prisutnost izvanzemaljskog života

Osim fosfora, ostalih pet ključnih elemenata za život - ugljik, vodik, dušik, kisik i sumpor, već su identificirani u emisijama iz Enceladusa. Potvrda otkrića fosfata dodatno ojačava slučaj potencijalne nastanjivosti Enceladusa.

Branimir Vorša | 15.06.2023. / 14:21

Nova znanstvena studija potvrdila je otkriće fosfata u izvanzemaljskim oceanima, točnije na Saturnovu mjesecu Enceladusu. To revolucionarno otkriće sad doista otvara i mogućnost postojanja života na Saturnovom mjesecu.

Međunarodni tim znanstvenika, predvođen planetarnim znanstvenikom Frankom Postbergom sa sveučilišta u Berlinu, identificirao je spojeve koji sadrže fosfor u pari koju emitira Enceladus. Enceladus je poznat po tome što ima najveći omjer tekuće vode po masi među tijelima u Sunčevom sustavu. Količine fosfata otkrivene na Enceladusu sugeriraju da bi ih moglo biti više od 100 puta više nego na Zemlji.

Neophodan element

Fosfor je element neophodan za planetarnu nastanjivost, ali do danas nije otkriven u oceanima izvan Zemlje. Prethodno geokemijsko modeliranje sugeriralo je da bi fosfata moglo biti malo u oceanu Enceladus i drugim ledenim oceanskim svjetovima. U ovom radu predstavljamo CDA masene spektre populacije ledenih zrnaca Saturnovog E-prstena koji pokazuju prisutnost natrijevih fosfata. Zatim izvodimo laboratorijske analogne eksperimente kako bismo kvantitativno utvrdili da je Enceladusov ocean bogat otopljenim fosfatom, pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Nature.

Prisutnost fosfora je značajna, jer je jedan od šest elemenata koji se na temelju vode i organske kemije smatraju kritično ključnim za život. Dosad fosfor nije otkriven ni u jednom oceanu izvan Zemlje. Prethodni modeli sugerirali su da bi fosfata moglo biti malo u oceanima Enceladusa i drugim ledenim oceanskim svjetovima.

Podaci dobiveni iz sonde Cassini

Znanstvenici su u studiji objasnili da njihov rad dovodi u pitanje ovu ideju. Koristili su podatke iz instrumenta Cosmic Dust Analyzer na sondi Cassini za analizu 345 čestica i pronašli spektralne značajke koje su jedinstvene za natrijev fosfat, spoj natrija i fosfora. Kako bi potvrdili svoja otkrića, proveli su eksperimente i uspješno reproducirali kemijski otisak pronađen u zrncima leda Saturnovog E prstena. Obilje natrija i fosfora potrebno za repliciranje spektra sugerira visoku koncentraciju ovih elemenata u Enceladusovu oceanu.

Enceladus, unatoč tome što ima samo jednu sedminu veličine Zemljina Mjeseca, krije intrigantnu aktivnost ispod svoje smrznute vanjštine. Gejziri koji izbijaju iz Enceladusa otkrili su prisutnost globalnog oceana koji ostaje u tekućem stanju zbog topline koju stvara njegova gravitacijska interakcija sa Saturnom.

Kemija, a ne sunčeva svjetlost

Dok su Saturn i Enceladus smješteni daleko od topline Sunca koja njeguje život, određena područja na Zemlji, poput dubokog mora, podržavaju uspješne mreže ishrane, koje se zapravo oslanjaju na kemiju, a ne na sunčevu svjetlost. Slično tome, Enceladus bi mogao ugostiti takve ekosustave temeljene na kemikalijama oko svojih hidrotermalnih izvora. Ovi otvori neprestano stvaraju i održavaju Saturnov drugi najudaljeniji E prsten, torus materijala koji se uglavnom sastoji od mikroskopskih čestica vodenog leda, pružajući dragocjene uvide u kemiju Enceladusa.

Prije posljednjeg uranjanja u Saturnove oblake 2017. godine, sonda Cassini prikupila je podatke iz E prstena, uključujući svjetlost koju reflektiraju čestice leda. Analizom detaljnih karakteristika svjetla znanstvenici mogu utvrditi prisutnost specifičnih kemikalija. Postberg i njegovi kolege upotrijebili su navedenu tehniku, provodeći sveobuhvatnu analizu 345 čestica i identificirajući spektralne karakteristike jedinstvene za natrijev fosfat.

Pokusima do vjerojatnog izvora fosfora na Enceladusu

Kako bi razumjeli izvor fosfora na Enceladusu, znanstvenici su proveli pokuse koji su oponašali interakciju između alkalne i karbonatom bogate oceanske vode te Enceladusove jezgre sastavljene od karbonatne hondritične stijene. Ti pokusi potvrdili su da interakcija proizvodi fosfor kao nusprodukt, pružajući vjerojatan izvor za otkrivene fosfate.

Osim fosfora, ostalih pet ključnih elemenata za život - ugljik, vodik, dušik, kisik i sumpor, već su identificirani u emisijama iz Enceladusa. Otkriće fosfata dodatno ojačava slučaj potencijalne nastanjivosti Enceladusa. Ranije smo već izvijestili o tome da je NASA-in svemirski teleskop James Webb snimio oblak vodene pare čak 20 puta veći od samog Enceladusa, koji se proteže iza njega.

Enceladus Jesmo li sami ili ipak nismo? Otkriće teleskopa James Webb možda je znak izvanzemaljskog života u Sunčevu sustavu

Enceladus Kakve su šanse za izvanzemaljski život na Europi i Enceladusu?

Enceladus sada zadovoljava ono što se općenito smatra jednim od najstrožih zahtjeva za nastanjivost, rekao je Postberg još prošle godine na znanstvenom kongresu Europlanet.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti