Watly: Uređaj koji proizvodi čistu vodu, električnu energiju i bežični internet

Ovaj je startup dobio podršku Europske unije u programu Horizon 2020.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.05.2016. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Walty je uređaj istoimene talijansko-španjolske startup kompanije, izgleda poput svemirske kapsule, a zapravo je proizvođač čiste vode, električne energije i pristupa internetu.

Walty ima potencijal promijeniti ruralne predjele subsaharske Afrike u kojoj živi više od 625 milijuna ljudi, od kojih čak dvije trećine nema pristup električnoj energiji, a 39 posto nema pristup čistoj vodi.

"Postoji rješenje za ljude koji nemaju pristup civilizaciji. Mi vodimo ljude prema 21. stoljeću!", rekao je Marco Attisani, suosnivač Walty kompanije.

Uređaj radi na principu prikupljanja solarne energije koja se zatim pretvara u elektricitet sadržan u bateriji od 140 kwh. Baterija pokreće sustav za pročišćavanje vode baziranog na grafenu, nakon čega se voda prokuhava i destilizira. Brzina uređaja je proizvodnja 5 000 litara čiste vode dnevno.

Baterija također pokreće i wireless internet u krugu od 800 metara, kao i stanicu za punjenje električnih uređaja.

Potencijalno 15-godišnje korištenje Watlyja uštedjelo bi 5 000 barela nafte ili oko 2 500 tona plinova staklenika.

Prototip Watlyja trenutno se testira u ruralnom predjelu Gane, a plan je proširiti upotrebu na Nigeriju i Sudan. U srpnju će biti prikazan konačni dizajn uređaja dužine 40 metara i težine 15 tona.

"Imamo podršku velikih korporacija, ali trenutno ne mogu otkriti njihovo ime", rekao je Attisani. Osim podrške kompanija, startup je dobio podršku Europske unije u programu Horizon 2020.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti