WHO upozorava: Koronavirus će iskoristiti rat u Ukrajini za širenje na okolne zemlje

Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti, rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19.

Hina | 14.03.2022. / 10:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju koronavirusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti.

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodni tjedan, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, osobito zato što je u Ukrajini stopa cijepljenih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva milijuna onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, piše CNN.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili novu, hibridnu varijantu koronavirusa: Ima karakteristične mutacije delte i omikrona

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbjeglica stopa cijepljenih protiv bolesti COVID-19 iznosi samo 29 posto, a u Ukrajini oko 34 posto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susjednim državama između 3. i 9. ožujka zabilježeno je ukupno 791.021 novi slučaj bolesti COVID-19 i 8012 novih smrtnih ishoda od posljedica bolesti COVID-19, stoji u izvješću WHO-a objavljenom u nedjelju.

Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti, rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19. Mi kao organizacija shvaćamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom.

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno cijepljenje protiv bolesti COVID-19, a WHO financira laboratorijsko testiranje na COVID-19.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Puka je fantazija misliti da je pandemija gotova

Rumunjsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i cijepiti protiv bolesti COVID-19 Ukrajince koji su pobjegli pred ratnim zbivanjima.

Liječenje oboljelih od COVID-a u Slovačkoj je besplatno.

I u Moldaviji je cijepljenje protiv COVID-a za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućuje besplatno testiranje na COVID-19.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sustav. Od nedjelje je zabilježen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti