Znanstvenici otkrili novu, hibridnu varijantu koronavirusa: Ima karakteristične mutacije delte i omikrona

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu kako za sad nisu zabilježili promjene u epidemiologiji ove kombinirane varijante virusa, pa tako ne mogu govoriti ni o njenoj opasnosti za širu populaciju.

Martina Čizmić | 10.03.2022. / 16:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako su vijesti o pandemiji koronavirusa proteklih dana pale u drugi plan, znanstvenici diljem svijeta i dalje prate što se događa s virusom koji je na dvije godine gotovo paralizirao svijet.

Tako je otkrivena nova varijanta koronavirusa koju je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija, a trenutno nosi naziv "deltakron". Baš kao što joj ime govori, radi se o varijanti koja je kombinacija delte i omikrona, a koja je za sad otkrivena u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili: Naši geni određuju hoćemo li razviti teški oblik COVID-19 ili ne

Kako su znanstvenici sa francuskog IHU Mediterranee Infecion objavili u svojoj studiji, ovaj hibrid ima karakteristične mutacije za obje varijante virusa.

Dobra je vijest da, iako su zabilježeni slučajevi osoba zaraženih novom varijantom, oni su za sad rijetki. To ujedno znači da znanstvenici još uvijek ne mogu procijeniti o kakvoj se varijanti točno radi, odnosno koliko bi ona mogla biti ozbiljna.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu kako za sad nisu zabilježili promjene u epidemiologiji ove kombinirane varijante virusa, pa tako ne mogu govoriti ni o njenoj opasnosti za širu populaciju.

No, tehnička voditeljica dr. Maria Van Kerkhove je tijekom brifinga za medije istaknula kako će virus iskoristiti svaku priliku da se proširi. Generalni direktor SZO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus također je naglasio kako se virus i dalje razvija.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Puka je fantazija misliti da je pandemija gotova

I dalje se suočavamo s preprekama u distribuciji cjepiva, testova i lijekova tamo gdje su najpotrebniji, istaknuo je.

Iako se čini kako se ova hibridna varijanta virusa ne širi, jer je zabilježeno tek nekoliko desetaka slučajeva, pokazuje da se virus i dalje razvija te da bi se ubuduće mogli susretati sa sve više hibridnih varijanti. 

No, dok se neka od tih varijanti ne pokaže opasnijom od drugih, njima će se podrobnije baviti znanstvenici i epidemiolozi. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti