Wikipediji je potrebno 16 milijuna dolara da ostane besplatna

Prošle godine, u Wikimedia Foundation - neprofitne udruge koja stoji iza nekoliko projekata između kojih je i Wikipedia, uloženo je 8 milijuna dolara. Danas je udruga objavila kako im je za ovu godinu potrebno 16 milijuna dolara za održavanje Wikipedie i njezinih sestrinskih projekata.

Zimo Zimo Zimo | 15.11.2010. / 08:19

Wikipediji je potrebno 16 milijuna dolara da ostane besplatna

Prošle godine, u Wikimedia Foundation - neprofitnu udrugu koja stoji iza nekoliko projekata između kojih je i Wikipedia, uloženo je 8 milijuna dolara. Danas je udruga objavila kako im je za ovu godinu potrebno 16 milijuna dolara za održavanje Wikipedie i njezinih sestrinskih projekata.

Wikipedia je bio 12 najpopularniji web u SAD-u u mjesecu rujnu sa 80 milijuna jednistvenih posjeta mjesečno. Kao usporedbu možemo iznesti brojke od 180 miljuna posjeta za Google i 150 miljuna za Facebook.

No to se svodi samo na engleski jezik, gledano na globalni promet, Wikipedia je udvostručila svoje posjete naspram 2007, te za rujan ima nešto manje od 400 milijuna posjeta. Za razliku od 12 mjesta u SAD-u, sa svojih 400 milijuna posjeta Wikipedia je 5 najposjećeniji web u svijetu.

Prema Wikimedia Foundation-u, operativni troškovi za 2010/2011 iznosit će 20.4 milijuna dolara. Prošle godine zaprimili su četvrt milijuna dolara individualnih donacija iz 100 zemalja što je težilo prema cilju od potrebnih 8 milijuna dolara. Ove godine iz Wikimedie Foundation pozivaju čitatelje za donaciju kako bi Wikipedia ostala i dalje bez reklama.

Osnivač Jimmy Wales istaknuo kako je Wikipedia zadnjih 10 godina postala javni resurs za stotine milijuna ljudi. Wikipedia je tu za nas, besplatna, bez ograničenja i bez oglašavanja, i nadamo se da će takva i ostati.

Projekti Wikimedia Foundation:

Wikipedia

Wiktionary

Wikiquote

Wikibooks

Wikisource

Wikispecies

Wikinews

Wikiversity

Wikimedia Commons

MediaWiki

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti