Yale razvija test na koronavirus koji koristi uzorke sline i testira ga na NBA igračima

Test koji razvijaju na Sveučilištu Yale stajao bi svega 65 kuna i koristio bi uzorak sline.

Martina Čizmić | 17.08.2020. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Škola javnog zdravlja Sveučilišta Yale radi na razvoju jeftinog i jednostavnog testa za koronavirus koji će se temeljiti na uzorku sline, a ne uzorku sa sluznice nosa i grla.

SalivaDirect nije set za testiranje, već fleksibilan protokol analize, što znači da bi se mogao koristiti u različitim laboratorijima koji su opremljeni različitom opremom. S obzirom na to da postojeći testovi zahtijevaju posebnu kombinaciju kemikalija i opreme za analizu uzoraka, to bi moglo uvelike olakšati i pojeftiniti testiranje.

Zasad je američka Administracija za hranu i lijekove dala hitno regulatorno odobrenje kojim zapravo odobrava korištenje tog protokola i metodologije u određenim laboratorijima kako bi se dokazala njegova učinkovitost.

Kako su istaknuli s Yalea, SalivaDirec koristi uzorke sline kako bi detektirao prisutnost koronavirusa u tijelu. Ne analizira nukleinsku kiselinu i daje rezultate čak i kad se koriste različite kemikalije i oprema za analizu. Kad se sve to zbroji, ističu s Yalea, jedan test ne bi trebao stajati više od 10 dolara (oko 65 kuna).

No da bi dokazali da protokol zaista funkcionira, trebaju uzorke. I to mnogo uzoraka. Zato su se za pomoć okrenuli NBA-u. Igrači koji zbog pandemije treniraju u svojevrsnom zatvorenom kampu na Floridi tijekom protekla dva mjeseca "donirali" su uzorke sline za testiranje. Rezultati tih uzoraka uspoređuju se s rezultatima uzoraka uzetih iz nosa i usta kako bi se utvrdilo koliko je zapravo metoda učinkovita i točna.

No problem je što među NBA igračima koji sudjeluju u testiranju još nije bilo pozitivnih na koronavirus, pa će znanstvenici s Yalea ipak morati još malo pričekati da dokažu točnost svog protokola.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti