Za sve je kriv Fortnite: Djevojčica od 9 godina završila na odvikavanju od videoigara

Neka su djeca toliko ovisna o Fortniteu da uriniraju u boce ili jastuk na kojem sjede kako ne bi prekinula igru, a neka kradu novac za kupovinu virtualnih stvari u igri.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2018. / 10:59

Djevojčica igre videoigre (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Fortnite Battle Royale u kratko je vrijeme osvojio milijune gamera diljem svijeta, a porastu popularnosti te igre doprinijele su i brojne poznate osobe koje se javno hvale uspjesima koji su ostvarili u Fortniteu. Pjevači poput Drakea i NBA zvijezde provode sate i sate pokušavajući preživjeti na virtualnom otoku, a neki nogometaši prilikom proslave golova koriste ples iz Fortnitea, što dovoljno pokazuje koliko je igra zabavna, zanimljiva i – zarazna.

Jedan vlasnik igraonice iz SAD-a nedavno je, govoreći o popularnosti Fortnitea, rekao kako nikada nije vidio ništa slično, odnosno nikada do sada nije postojala igra o kojoj su pričale cijele škole i na koju su se mladi toliko "zakačili".

Roditelji jedne djevojčice iz Velike Britanije otkrili su i tamnu stranu Fortnitea, a sve više roditelja ima problema s ovisnošću svoje djece kojima je puno važniji postao virtualni život u ovoj igri od stvarnog života u kojem su počeli zanemarivati svoje životne i školske obveze.

Sve je počelo s pozivom iz škole

Za roditelje devetogodišnje djevojčice sve je počelo kada su primili poziv iz škole – ravnatelj se raspitivao je li ona dobro jer zna zaspati tijekom nastave, a kada su je roditelji pitali što se događa, njeni su odgovori bili neargumentirani i agresivni, što su oni pripisali hormonima. Također, počela je zanemarivati sport i tečajeve baleta (u čemu je prije uživala) jer je bila jako umorna, a roditelji su se šokirali i kada su primijetili mjesečne troškove od pedesetak funti na kreditnoj kartici, što je ona opravdala kupovinom virtualnih stvari u igri.

Zbog toga su joj oduzeli Xbox, što ju je toliko razljutilo da je udarila oca u glavu, nakon čega su joj ograničili korištenje ove konzole na jedan sat dnevno tijekom školskih dana i dva sata tijekom vikenda.

No, roditelji su i dalje primijetili kako nešto nije u redu s njihovom kćerkom, a sve im je postalo jasno nakon što je jedne noći otac vidio upaljeno svjetlo u njenoj sobi, otišao pogledati o čemu se radi i ostao šokiran onim što je vidio.

Djevojčica je toliko postala ovisna o Fortniteu da nije htjela prekidati igru niti zbog odlaska na WC – pomokrila se na jastuk i satima je sjedila u vlastitom urinu.

Noćni život s Fortniteom

Iste noći saznali su cijelu istinu o njenom ponašanju, umoru i "noćnom životu" – svaku noć do ranih jutarnjih sati provodila je uz ovu igru od koje se nije mogla odvojiti te je njena majka u razgovoru za medije rekla kako je riječ o iznimno velikom problemu koji joj je uništavao život te su morali nešto poduzeti prije nego bude kasno.

Kontaktirali su savjetnika za ovisnost Stevea Popea koji im je rekao kako nisu jedini koju su im se javili s ovim problemom te ga je zbog ovisnosti njihove djece o Forniteu kontaktiralo više od deset roditelja, uključujući i roditelje djeteta od samo osam godina.

Upozorio je kako tijekom tri desetljeća karijere nije vidio ništa slično poput ovisnosti o Fortniteu te napominje kako će ovog ljeta čak i neki odlični učenici pasti ispite jer je njihov fokus, umjesto na ispitima i stvarnom životu, u potpunosti na Fortnite Battle Royalu. Također, spomenuo je i slučajeve djece koja uriniraju u boce kako ne bi prekidali igru te mladih koji kradu od svojih roditelja i prijatelja samo kako bi mogli platiti dodatne stvari u ovoj igri.

Ovaj slučaj, kao i sve što je Pope nabrojao jasno pokazuju kako se situacija s Fortniteom kod dijela mladih u potpunosti otela kontroli, a ovo može biti i upozorenje svim roditeljima čija djeca igraju ovu igru da malo pripaze na vrijeme koje provode u virtualnom svijetu te, pogotovo ako primijete da su njihovi najdraži često umorni i ne izvršavaju svoje obaveze kao i prije, mogu posumnjati u čemu je problem.

Izvor: Mirror
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti