Zabavite se u malo drugačijem tonu: Kako zvuči opera koju "pjeva" umjetna inteligencija?

Ono što čujete nije stvarno pjevanje opere, već kako operu i operno pjevanje vidi sustav neuralne mreže, pojasnio je autor.

Martina Čizmić | 21.12.2020. / 14:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Želite li se zabaviti ovih dana i pripremiti jedinstvenu glazbenu izvedbu za svoje najdraže na Božić, Google ima savršen alat za vas.

Zahvaljujući kombinaciji umjetne inteligencije i strojnog učenja, umjetnik David Li stvorio je alat koji svakome omogućava da osmisli vlastitu operu i izvede ju pomoću kvarteta simpatičnih likova koji se pojavljuju na ekranu.

U projektu "Blob Opera", korisnici mogu odabrati koji će lik pjevati u svom rasponu glasa - bas, tenor, mezzosopran ili sopran. Jednostavnim povlačenjem miša, korisnici kontroliraju visinu i glasnoću tona, a likovi na ekranu prate kursor i prilagođavaju svoje "pjevanje" njegovim kretnjama. Kad prvi lik krene pjevati, ostali ga instinktivno prate, a ako ne želite imati uključena sva četiri lika odnosno glasa, slobodno utišajte nepoželjnog.

Kako biste ovjekovječili svoj uradak, možete ga snimiti tako da pritisnete gumb za snimanje koji se nalazi u donjem lijevom kutu ekrana. Za blagdanski ugođaj pobrinut će se gumb u obliku jelke, koji omogućava izvođenje klasičnih božićnih pjesama poput "Zvončići".

Projekt "Blob Opera" nastao je kao svojevrsna posveta najstarijem glazbenom instrumentu - ljudskom glasu, a četiri lika koja se pojavljuju na ekranu bazirana su na glasovima četiri prava operna pjevača koji su snimili oko 16 sati glasovnih zapisa i pjevanja.

Ono što čujete nije stvarno pjevanje opere, već kako operu i operno pjevanje vidi sustav neuralne mreže, pojasnio je Li u videu.

Nakon desetak minuta igranja u ovom zanimljivom eksperimentu, kako ga nazivaju u Googleu, možemo reći da konačni uradak zvuči prilično vjerno klasičnom opernom pjevanju. Barem za neškolovane uši.

Odlučite li se poigrati i eksperimentirati s "Blob Operom", svoje uratke, ali i božične pjesme možete podijeliti s prijateljima i obitelji i tako im uljepšati blagdanske dane čak i ako vam nisu blizu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti