Pravo na popravak: Zakonom se želi omogućiti jednostavna zamjena baterija u telefonima

Organizacije za zaštitu potrošača u SAD-u već neko vrijeme bore se za "pravo na popravak" elektroničkih uređaja kako bi se bez prevelikih komplikacija u svim servisima mogli popraviti telefoni i tableti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2018. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni korisnici Appleovih telefona šokirali su se kada su im iz ove kompanije nedavno priznali namjerno usporavanje njihovih telefona, pri čemu su cijelu situaciju predstavili na način da su vlasnicima tih uređaja u biti učinili uslugu jer su spriječili potencijalne probleme s telefonima, neočekivano gašenje pa čak i moguća oštećenja. Korisnici, osim što zamjeraju Appleu što ih nisu uopće obavijestili o usporavanju telefona, kritiziraju ovu kompaniju i zato što im ne želi omogućiti jednostavne popravke i zamjene baterije u svim servisima mobitela, već Apple želi imati potpuni monopol nad popravcima i servisima svog hardvera.

Organizacije za zaštitu potrošača u SAD-u već neko vrijeme bore se za "pravo na popravak" elektroničkih uređaja te je u 17 saveznih država do sada predstavljen prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti svim servisima pristup dijelovima, alatima i svim informacijama potrebnim za popravak telefona, tableta i drugih gadgeta. Kako kažu na Motherboardu, problem je što Apple određene vrste popravaka ne želi omogućiti niti autoriziranim servisima, već je za neke popravke koji nisu skupi i za koje je potrebno je desetak minuta posla u lokalnom servisu, potrebno poslati uređaje u velike Appleove servise, što duže traje i puno je skuplje. Serviseri s kojima su pričali novinari Motherboarda najviše kritiziraju upravo takvo ponašanje Applea koji im ne dopušta obavljanje nekih vrsta jednostavnijih popravaka, već uređaje moraju slati Appleu.

Upravo je nedavna situacija s Appleom i usporavanjem telefona pokazala potrebu donošenja neke regulative koja će korisnicima omogućiti jednostavnu zamjenu baterije kako ne bi ovisili samo o Appleu i njihovim službenim tj. autoriziranim servisima. Nedavno predloženi zakon u Washingtonu važniji je od svih dosadašnjih prijedloga zakona u drugim saveznim državama (još niti u jednoj državi takav zakon nije izglasan, a u nekima su čak i takvi prijedlozi odbačeni) jer je, osim prava na popravak uređaja, usmjeren upravo i na proizvođače koji onemogućuju jednostavnu zamjenu baterija. Zakonom se tako želi u potpunosti zabraniti prodaja elektroničkih uređaja koji onemogućuju popravak kod neslužbenih servisa, postavljanje ili lijepljenje baterija kako bi se otežalo njeno vađenje, zamjena i slično.

Zamjena baterije iPhonea bez pomoći (službenog) servisa nije, naravno, nemoguća, no za obične korisnike nije niti jednostavna (potreban je poseban alat i malo znanja s YouTubea i intenreta) te se ovakvim prijedlozima zakona želi pojednostavniti cijela procedura – donošenje konačnog zakona o "pravu na popravak uređaja" neće biti lako jer se brojne tehnološke kompanije protiv njihovom izglasavanju. Apple, Microsoft, Electronic Arts i brojne druge kompanije smatraju da bi donošenje takvog zakona mogao dovesti do sigurnosnih problema jer bi takve mogućnosti mogli iskoristiti kriminalci koji bi zaobišli sigurnosnu zaštitu i nanijeti veliku štetu ne samo vlasnicima tih uređaja, već i svim uređajima s kojima dijele mrežu. Također, kritičari ovog (prijedloga) zakona koji bi svim servisima mobitela omogućio popravke uređaja (morali bi dobiti sve službene informacije o načinu popravka i slično) smatraju kako bi se njime moglo ugroziti intelektualno vlasništvo kompanija te napraviti opasne modifikacije na uređajima.

Izvor: Motherboard
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti