Zašto Apple skriva podatke o zdravlju baterije iPhonea?

Problem je što je Apple, čini se, učinio sve moguće, kako bi korisnicima otežao promjenu, zamjenu ili kontroliranje "zdravlja" baterije.

Martina Čizmić | 26.01.2018. / 14:15

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kad je Apple priznao da namjerno usporava starije iPhone, kako bi korisnici imali "bolje iskustvo" i "stabilan sustav" za rad, mnogima se to nije svidjelo. Pogotovo jer su to doživjeli kao pritisak da kupe najnoviji iPhone, iako njihov stari uređaj još uvijek dobro radi.

Šef Applea, Tim Cook, najavio je kako će novim ažuriranjima korisnici starijih uređaja moći sami odabrati žele li da im se uređaj uspori za stabilniji rad ili će riskirati rušenje sustava u zamjenu za brži rad samog uređaja.

No, osim što će dobiti pravo izbora, korisnici iPhonea napokon će dobiti ono što korisnici Maca imaju od samog početka - informacije o zdravlju njihove baterije i preporuku treba li bateriju zamijeniti.

Jer godinama se Apple pravio kao da njihove baterije ne gube na snazi, ne pada im kapacitet i trajanje. A to jednostavno nije istina.

Korisnici čak ni na App Storeu nisu mogli preuzeti aplikacije koje bi im pomogle utvrditi zdravlje njihove baterije. U Appleu su se pravdali da je to zbog sigurnosnih razloga, no sve više ljudi uvjereno je da su u Appleu zapravo skrivali kritičnu informaciju - broj ciklusa punjenja.

Upravo taj podatak otkriva koliko je puta baterija bila ispražnjena i napunjena, odnosno koliko je baterija "zdrava" te koliko još može trajati.

Činjenica je da sve baterije u pametnim telefonima, s vremenom, gube kapacitet i izdržljivost. Neki proizvođači to pokušavaju kompenzirati boljim softverom, drugi ulažu u razvoj čipova koji racionalnije troše bateriju.

Problem je što je Apple, čini se, učinio sve moguće, kako bi korisnicima otežao promjenu, zamjenu ili kontroliranje "zdravlja" baterije.

Sad su se posipali pepelom, smanjili cijene zamjene baterije, ali i omogućili korisnicima da dulje koriste starije primjerke iPhonea. Hoće li to biti dovoljno da povrate izgubljeno povjerenje korisnika? Vidjet ćemo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti