Zanimljiva teorija: Appleove bežične slušalice prvi su korak u revoluciji računarstva

Na internetu možemo pročitati zanimljive teorije o razlozima zbog kojih je Apple izbacio 3,5 mm izlaz za slušalice i predstavio nove bežične slušalice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2016. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Apple prošlog tjedna 'pokazao hrabrost' i na novim modelima izbacio 3,5 mm izlaz za slušalice te predstavio bežične slušalice AirPods, neki su novinari objavili zanimljive teorije oko dugoročnih planova ove kompanije koji će biti vezani upravo uz ovakve slušalice. Dok je većina komentara govorila o tome kako će s ovim potezom Apple dobiti mjesta za bolje komponente u samom iPhoneu, odnosno moći će povećati zaradu povećanje prodaje bežičnih slušalica, na Slateu i Business Insideru kažu kako je s ovim potezom Cook možda napravio prvi korak u novoj revoluciji računarstva.

Naime, zahvaljujući Appleovom glasovnom asistentu Siri i novim slušalicama, u budućnosti korisnici više uopće neće trebati vaditi telefone iz džepova, odnosno neće čak niti podignuti ruku i na pametnom satu pogledati tko ih zove, tko im je poslao poruku ili komentirao status na Facebooku – sve će im te informacije u uho izgovoriti glasovni asistent, a na sličan način, tj. govorom i sami korisnici komunicirati će sa svojim gadgetima. U tom prvom koraku, smatraju zagovornici ove teorije, Apple korisnike želi naučiti na konstantno korištenje slušalica (što je, naravno, puno lakše kada nema žica) i to ne samo s telefonima, već i s računalima, tabletima i satovima. AirPods slušalice, osim s telefonima, tako se mogu povezati s Macovima i tabletima (ako rade na verziji iOS 10 operativnog sustava i MacOS Sierri) i putem slušalica upravljati opcijama i na ovim uređajima. Sve što korisnici trebaju napraviti jest izvaditi slušalice iz kutije i one će povezati s iPhoneom ili nekim drugim Appleovim uređajima, a za aktiviranje Sirija dovoljno je samo dotaknuti senzor osjetljiv na dodir.

S obzirom kako je Apple Siri 'otvorio' i developerima drugih aplikacija, putem ovog glasovnog asistenta korisnici će u budućnosti moći odgovarati na poruke putem WhatsAppa, kontrolirati pametne uređaje u kući itd. Ako je ovo zaista jedan od Appleovih planova u budućnosti, pred ovom kompanijom su brojni izazovi u ostvarivanju te vizije – prvo, većina korisnika preferira fizičku interakciju s Appleovim uređajima, a ne putem Sirija, zatim trenutni model AirPodsa prevelik je da bi ga korisnici stalno nosili, baterija traje prekratko itd. No, ako Apple riješi najveći problem i 'nauči korisnike na stalno nošenje slušalica', sve ostalo će biti puno lakše. Što vi mislite, hoćemo li u budućnosti većinu operacija na računalima i telefonima zaista obavljati putem minijaturnih bežičnih slušalica i glasovnih asistenata ili je riječ o promašenoj teoriji?

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti