Zaposlenik banke pronašao propust u sustavu bankomata i podigao milijun dolara

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, sve je bilo dobro dok nije otkriven, te će provesti deset godina u zatvoru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2019. / 09:45

Bankomat (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Bankomati kineske banke Huaxia Bank dugo su imali opasan propust – nisu registrirali novac koji se podizao oko ponoći. Još tijekom 2016. taj je propust pronašao programer zaposlen u banci, nakon čega je unio još neke promjene u bankarski računalni sustav koje su mu omogućile testiranje tog propusta bez aktiviranja sigurnosnog alarma i upozorenja.

Od kraja 2016. počeo je s "testiranjem" propusta, odnosno počeo je podizati novac s bankomata (podizao je između 750 i 3 tisuće dolara) i prebacivao ga na poseban račun u banci postavljen za testiranje sustava, no nikog iz banke o tome nije obavijestio. Dan po dan i mjesec po mjesec, 43-godišnji Qin Qisheng podigao je oko od milijun dolara, a da o tome nije obavijestio nadređene. Nakon toga novac je prebacio na vlastiti račun, a nešto je uložio u dionice.

Kada su njegove aktivnosti otkrivene, Qisheng je rekao kako je on "samo testirao internu sigurnost sustava" te da je novac koji je podizao samo "stajao na njegovu računu" i namjeravao ga je vratiti. Zanimljivo, banka je prihvatila to objašnjenje, iako su ga upozorili da je trebao prijaviti svoje aktivnosti jer je prekršio pravila i procedure poslovanja kompanije. Njihova interna istraga pokazala je da je im je u biti uštedio puno vremena i novca jer da je banka pokrenula takvu istragu, trebalo bi im puno novca i vremena.

Qisheng je uvjeren da banka njegova upozorenja o propustu vjerojatno ne bi poslušala zbog kompleksnosti i količine posla koje bi trebalo napraviti te su, čini se, njegovi nadređeni povjerovali u ovu priču i smatraju da je razlog zbog kojeg nije prijavio propust i podizanje novca legitiman.

Na njegovu žalost, isto objašnjenje nisu prihvatili pravosudni organi – iako su iz banke zatražili da se protiv njega odbace sve optužnice jer je vratio novac. Vlasti su se uključile u istragu nakon što je banka primijetila aktivnosti na spomenutom posebnom računu za testiranje sustava te je obaviještena poslicija - pokrenuta je istraga te je Qin završio u zatvoru.

Na suđenju prošle godine proglašen je krivim i optužen je na zatvorsku kaznu od 10 godina – smatrao je da nije zaslužio tako veliku kaznu i žalio se višem sudu, no i taj je sud nedavno podržao prijašnju odluku, te bi sljedećih deset godina trebao provesti u zatvoru.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti