Zbog bolesti jednog kandidata tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva za novi koronavirus prošli su mjesec nakratko prekinuta testiranja koja provode Oxford i AstraZeneca, no ona su ubrzo nastavljena i postoji mogućnost da se to cjepivo na tržištu pojavi već do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Još jedna kompanija koja provodi klinička ispitivanja cjepiva sada je naišla na slične probleme te su iz Johnson & Johnsona objavili kako su privremeno pauzirali ispitivanja zbog "neobjašnjive bolesti" jednog od kandidata.

U takvim slučajevima testiranja se odmah prekidaju dok se ne utvrdi uzrok bolesti, a ako ona nije povezana s cjepivom, ispitivanja se, kako je to bio slučaj i s cjepivom AstraZenece, nastavljaju i dalje. Iz kompanije ne žele govoriti o kakvoj je bolesti riječ te prvo žele sve ispitati kako bi znali je li bolest zaista povezana s eksperimentalnim cjepivom, a osim iz Johnson & Johnsona, situaciju istražuje i neovisno povjerenstvo. 

U testiranjima Johnson & Johnsona sudjeluje oko 60 tisuća pacijenata te se i to cjepivo nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, a ako bi sve prošlo u redu, očekuje da bi se finalizirano cjepivo na tržištu moglo pojaviti početkom sljedeće godine. Osim AstraZenece i Johnson & Johnsona, u posljednjoj fazi istraživanja u SAD-u nalaze se još cjepiva Pfizera i Moderne, a s razvojem su daleko dogurali i ruski i kineski znanstvenici.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju