Jedan dobrovoljac dobio je "ozbiljnu štetnu reakciju": AstraZeneca pauzirala testiranje cjepiva protiv koronavirusa

Potrebno je istražiti je li "neočekivana bolest" povezana s kliničkim testiranjima cjepiva, što će sigurno unazaditi razvoj i dolazak cjepiva na tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.09.2020. / 07:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz AstraZenece, koja sa Sveučilištem u Oxfordu razvija cjepivo protiv koronavirusa, objavili su kako će privremeno prekinuti klinička testiranja cjepiva zbog "neočekivane bolesti" dobrovoljca koji sudjeluje u testiranju. Iako u kompaniji kažu kako je riječ o rutinskom postupku koji se mora dogoditi kada se pojavi neobjašnjiva bolest tijekom kliničkih testiranja, to je velik udarac globalnoj borbi protiv bolesti COVID-19 jer su najave govorile da bi se to cjepivo moglo pojaviti na tržištu već krajem ove godine.

Slika nije dostupna Američki i europski proizvođači cjepiva obećali da će poštivati znanstvene standarde u razvoju COVID-19 cjepiva

Testiranja su sada pauzirana te će neovisni odbor stručnjaka analizirati i provjeriti sve podatke, a AstraZeneca nije objavila o kakvoj je bolesti riječ i kakvi su simptomi, no mediji kažu kako je riječ o ozbiljnoj štetnoj reakciji koja bi mogla biti povezana s testiranjem cjepiva. Prema saznanjima novinara koji su informacije dobili iz pouzdanih izvora, osoba koja se prijavila na testiranje iz Velike Britanije dobila je poprečni mijelitis, upalni sindrom koji zahvaća leđnu moždinu, a često je aktiviran upravo virusnim infekcijama.

Slika nije dostupna Rusi objavili: Prve doze cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V već su dostupne građanima

Trenutačno, dakle, nije poznato je li eksperimentalno cjepivo uzrok bolesti i upravo bi to trebali saznati istražitelji. Ova odluka o pauziranju utjecala je i na druga klinička testiranja cjepiva AstraZeneca, kao i na klinička testiranja drugih proizvođača cjepiva, koji sada također traže znakove sličnih reakcija, prenosi Reuters.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti