Američki i europski proizvođači cjepiva obećali da će poštivati znanstvene standarde u razvoju COVID-19 cjepiva

Želimo da se zna da ni u aktualnoj situaciji nismo spremni na kompromise kad je riječ o sigurnosti i učinkovitosti, poručili su proizvođači.

Hina | 08.09.2020. / 17:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Devet vodećih američkih i europskih proizvođača cjepiva obećalo je u utorak da će poštivati znanstvene standarde prilikom razvoja eksperimentalnih cjepiva u globalnoj utrci da se suzbije pandemiju koronavirusa.

Kompanije, među kojima su Pfizer, GlaxoSmithKline i AstraZeneca, objavile su, kako ističu, „povijesno obećanje” nakon što se povećala zabrinutost da bi sigurnost i učinkovitost cjepiva mogli pasti u drugi plan u utrci da ga se što brže razvije.

Potpisnici izjave su i Johnson & Johnson, Merck & Co, Moderna, Novavax, Sanofi te BioNTech.

Direktor američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) rekao je prošli mjesec da cjepiva protiv COVID-19 možda neće nužno trebati završiti treću fazu kliničkih ispitivanja odnosno masovna ispitivanja kako bi se dokazala njihova sigurnost i učinkovitost ako dužnosnici budu uvjereni da su njihove koristi veće od rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zato na oprez.

Želimo da se zna da ni u aktualnoj situaciji nismo spremni na kompromise kad je riječ o sigurnosti i učinkovitosti, rekao je supotpisnik izjave Ugur Sahin, glavni direktor Pfizerova njemačkog partnera BioNTecha.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti