Zbog ograničene globalne opskrbe cjepivom, cijepljenje djece nije prioritet

Vodeća stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva, Kate O'Brien u četvrtak je rekla da imunizacija djece protiv koronavirusa iz perspektive WHO-a ne spada u visoki prioritet, s obzirom na iznimno ograničenu globalnu opskrbu dozama cjepiva.

Hina | 04.06.2021. / 13:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dr. Kate O’Brien je rekla da cijepljenje djece ne bi trebalo biti u fokusu programa cijepljenja protiv covida-19, premda sve veći broj bogatih zemalja odobrava cjepivo protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, piše ABC.

S obzirom na to da je rizik od razvoja teškog oblika ili smrtnog ishoda od covida među djecom iznimno nizak, svrha njihova cijepljenja u vrijeme pandemije uglavnom je zaustaviti prijenos bolesti, smatra O'Brien, pedijatrica i direktorica WHO-ova Odjela za cjepiva.

Također, s obzirom na to da smo sada u situaciji u kojoj su zalihe cjepiva nedostatne za sve ljude u svijetu, cijepljenje djece trenutačno ne spada u prioritete, kazala je.

Ona smatra da je u ovom trenutku ključno zajamčiti cijepljenje zdravstvenih radnika, starijih ljudi ili pacijenata koji već boluju od nekih bolesti te takve osobe posvuda u svijetu cijepiti prije tinejdžera i djece.

Kanada, Sjedinjene Države i zemlje EU-a nedavno su odobrile neka cjepiva protiv koronavirusa i za djecu u dobi od 12 do 15 godina, jer su nadomak ispunjavanju prvobitnog cilja - procjepljivanju odrasle populacije.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je bogate zemlje da doniraju cjepivo siromašnim državama, umjesto da cijepe svoje adolescente i djecu.

Porazan je podatak po kojemu je u siromašnim zemljama svijeta dosad upotrijebljeno manje od 1 posto cjepiva protiv covida-19.

O’Brien smatra da bi djecu trebalo cijepiti u dogledno vrijeme, kada se ponuda cjepiva na tržištu znatno poveća.

Dodala je kako misli da ne treba cijepiti djecu prije nego što ponovno krenu u školu, sve dok su odrasli koji su bili u kontaktu s njima cijepljeni.

Cijepljenje djece zbog povratka u školske klupe nije ključan uvjet za njihovo sigurno pohađanje nastave. Njihov siguran povratak u škole jamčit će cijepljenje članova kućanstva i osoba koje su u većoj opasnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti