Zbog telefona djeca postaju depresivna, nervozna, manje spavaju, a sve su češći i problemi s vratom i zglobovima

Ovisnost mladih o telefonima negativno utječe na fizičko i psihičko zdravlje djece – mogu postati depresivni, anksiozni, počinju osjećati bol u vratu i zglobovima, imaju problema sa spavanjem, nesigurni su…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.09.2019. / 08:00

Dijete i tablet (Foto: Getty images)

Pametni telefoni postali su neizostavni dijelovi naših života, no velik broj ljudi vjerojatno je svjestan da ih koristi mnogo više nego što bi željeli/trebali. Mnogi bez pogleda na ekrane svojih uređaja ne mogu izdržati niti pola sata ili sat, a brojni roditelji svojim najmlađima često daju telefone u ruke kako bi se djeca zabavila, a oni malo odahnuli. No dugoročno time ne rade uslugu ni sebi ni djeci jer su brojni potencijalni problemi koji se mogu pojaviti s djecom koja su naviknuta na ekrane.

Jennifer Ihm, profesorica sa Sveučilišta Kwangwoon u Južnoj Koreji, nedavno je objavila istraživanje koje je provela nad oko 2000 djece prosječne starosti 12 godina. Prema tim rezultatima više od 50 posto njih svjesno je svoje ovisnosti o telefonima, dok 84 posto ispitanih ne bi moglo izdržati niti jedan dan bez smartphonea. To je, u svakom smislu te riječi – ovisnost, a kada djetetu date smartphone, to je kao da ste mu dali drogu, zaključak je istraživanja koji bi trebao zabrinuti mnoge roditelje i djecu, a naravno, ovisnost o telefonima jednako se može primijeniti i na odrasle.

Također, ta "zakačenost" mladih na telefone sa sobom može utjecati i na fizičko i psihičko zdravlje djece – mogu postati depresivni, anksiozni, počinju osjećati bol u vratu i zglobovima, sve su nesigurniji i manje društveni, a sve više djece ima problema sa spavanjem. Naravno, nije teško zaključiti da sve navedeno utječe i na njihov uspjeh, to jest neuspjeh u školi.

Skrolanje po ekranima dok se surfa po Facebooku i Instagramu pokušavajući naći neku zanimljivu objavu i fotografiju predstavlja sličnu ovisnost kao i o opijatima, dok odvikavanje od uređaja može izazvati slične simptome kao i odvikavanje od alkohola i droga te se pacijenti bore s osjećajima poput depresije, ljutnje, nemirni su i nervozni itd.

Roditelji kao (loš) primjer

Kao i u drugim stvarima u životu, najbolji primjer djeci mogu dati roditelji, no problem je što je velik broj njih također ovisan o telefonima i vrijeme provode zalijepljeni za ekrane, pa se ne treba čuditi što i djeca slijede njihov primjer. Ako želite da vaši najdraži provode manje vremena uz ekrane, prestanite toliko koristiti telefone u njihovoj blizini – zabranite korištenje uređaja tijekom obroka za stolom, ostavite ih u drugoj sobi itd.

Posebno je zabrinjavajuće, kako je pokazalo ranije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta iz San Diega, to što telefoni utječu na mentalno zdravlje djece stare između samo 2 i 5 godina. Oko polovica djece koja dnevno koriste telefone dva ili više sati brzo gubi strpljenje i ne može se lako smiriti kada krenu s plačem i nervozom. Također, kod djece i adolescenata pretjerano korištenje ekrana izaziva probleme s ponašanjem te adolescenti koji provode najmanje četiri sata dnevno s ekranima pokazuju znakove anksioznosti, nisu toliko znatiželjni kao i njihovi vršnjaci, dok prava prijateljstva sve više zamjenjuju virtualnim, često i s osobama koje nikada nisu vidjeli.

Za djecu mlađu od 5 godina ne preporučuje se korištenje telefona duže od sat vremena, dok bi vrijeme koje školarci i tinejdžeri provode s mobilnim uređajima trebalo biti ograničeno na maksimalno dva sata. Ta "misija" mnogim roditeljima zvuči nemoguće, no oni mogu krenuti od sebe te u društvu djece odložiti telefone i kvalitetnije provoditi vrijeme, bez telefona, a u tome bi ih mogla slijediti i njihova djeca.

Izvor. The Life Hacker
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti