Zbog velike potražnje najavili su širenje usluge robotaksija

Usluga će sad biti dostupna i u nekim kvartovima koji su popularni među studentima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2024. / 15:00

Ekran u Waymovom automobilu (Foto: Afp)

Iz Wayma su objavili kako će njihov robotaksi servis biti dostupan na još širem području Los Angelesa i San Francisca. Također, Googleova kompanija trenutačno testira svoje autonomne automobile i u Austinu u kojem bi uskoro trebala otvoriti svoj servis široj javnosti. Kao razlog širenja područja na kojem će biti dostupni autonomni taksiji, iz Wayma su spomenuli povećanu potražnju korisnika.

Waymo Objavljeni optimistični podaci o autonomnim vozilima uoči predstavljanja Rimčevih robotaksija

Dok druge kompanije tek testiraju ili najavljuju svoje autonomne usluge, poput Amazonova Zooxa i Tesle, a GM je privremeno povukao robotaksije s ulica San Francisca, Waymo već godinama uspješno prevozi putnike u svojim vozilima u kojima nema vozača. Njihovi robotaksiji djeluju samo na ograničenom području, a to područje sada je povećano za dodatnih više od 40 km u kalifornijskim gradovima. Neka od novih područja na kojima su dostupna Waymova vozila su popularna među studentima pa ne treba sumnjati kako će ovakav tip usluge privući mnoge mlade.

Jasno je kako će Waymo u budućnosti nastaviti sa širenjem svoje usluge, unutar gradova u kojima je njihov robotaksi servis već dostupan, ali i na nove gradove. To potvrđuje i nedavna velika Googleova investicija od čak 5 milijardi dolara u ovu tvrtku. Npr. u Phoenixu u kojem je kompanija još ranije počela s pružanjem svoje usluge, područje na kojem taksiji djeluju već se proširilo i na zračnu luku. Također, dogovorili su i suradnju s Uberom putem kojeg se u Phoenixu i San Franciscu mogu naručiti njihovi robotaksiji. To se pokazalo odličnim potezom te su iz Ubera nedavno objavili kako je u drugom kvartalu broj vožnji s autonomnim vozilima na njihovoj platformi porastao za čak 6 puta.

Osim putem Ubera, vožnje se mogu naručiti i putem Waymo One aplikacije. U Phoenixu i San Franciscu ovaj je servis dostupan svima, dok u Los Angelesu i dalje postoji lista čekanja od oko 150 tisuća osoba. Što se Austina tiče, iz Wayma kažu kako pokretanje njihova servisa možemo očekivati kasnije ove godine. Trenutačno se u tom gradu robotaksijima voze samo zaposlenici kompanije, a uskoro bi, dakle, u njih mogli sjesti i putnici, odnosno osobe koje se već sada mogu prijaviti na listu čekanja.

Probušena guma “Siromašni se kažnjavaju po nalogu korporacija”: Zatvor zbog bušenja guma na robotaksijima

Sljedeću veliku najavu oko robotaksija očekujemo za dva mjeseca. Naravno, riječ je o Teslinom robotaksi servisu o kojem Elon Musk govori već godinama, no i dalje nisu poznati neki detalji oko toga što možemo očekivati. Navodno bi tvrtka mogla predstaviti automobile isključivo za robotaksi servis, no možda će se i postojeći modeli vozila moći nadograditi sa softverom i koristiti u robotaksi mreži.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti