Želite znati gdje se u Hrvatskoj skrivaju neudane žene iznad tridesete? Ovo je prava aplikacija za vas

Web-aplikacija Državnog zavoda za statistiku, GeoSTAT, gomile brojeva i podataka pretvara u razumljive kartografske prikaze.

Martina Čizmić | 03.06.2020. / 14:25

Iznenađenje na računalu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Državni zavod za statistiku u svojim bazama ima pregršt zanimljivih i pomalo neobičnih podataka, no do njih nije bilo lako doći. Trebalo je "kopati" po arhivama, organizirati tablice, stvarati grafove kako bi nepregledni nizovi brojeva na kraju bili jasni i čitljivi. 

Upravo kako bi omogućio korisnicima korištenje podataka na interaktivan način te olakšao njihovo pretraživanje i pronalaženje, DZS je osmislio i napravio portal GeoSTAT. Ta web-aplikacija omogućuje kartografsko predstavljanje statističkih podataka, odnosno na jednostavan i vizualno privlačan način pokazuje odabrane statističke podatke na području Republike Hrvatske. 

Kako su nam pojasnili u DZS-u, na GeoSTAT portalu vizualizirani su statistički podaci iz područja Nacionalnih računa, Registra poslovnih subjekata, Obrazovanja, Građevinarstva, Industrije, Turizma, Poslovne demografije, Zaposlenosti i plaća te rezultati Popisa stanovništva, kućanstva i stanova 2011. Također na GeoSTAT-u vizualiziramo i podatke koji su rezultat europskog projekta Povezivanja statistike i geoprostornih informacija u zemljama članicama EU-a. Podaci se u pravilu ažuriraju jednom godišnje, izuzev podataka iz Registra poslovnih subjekata koji se ažuriraju dva puta godišnje, dok se podaci dobiveni kroz projekte ažuriraju prema potrebi i mogućnostima.

Tako, primjerice, možete pogledati gdje ima najviše djece školske dobi, gdje obrtnika, ali i gdje se "skrivaju" neudane žene starije od 30 godina.

Državni zavod za statistiku razvio je GeoSTAT portal u suradnji s grupom vanjskih izvođača, u jesen 2015., a financirala ga je Europska unija putem projekta IPA 2012. Od 2015. do danas, GeoSTAT je prošao dvije faze nadogradnje pa tako sad ima mogućnosti koje na početku nije imao.

Posebnost GeoSTAT-je a u interaktivnom načinu korištenja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, pomoću kartografskih prikaza. Ovakav način prikaza podataka olakšat će korisnicima praćenje statističkih pokazatelja koji su, osim u standardnom obliku putem priopćenja i ostalih publikacija, dostupni i putem interaktivnih karata na kojima svi zainteresirani mogu prostorno pratiti kretanje pojedinih statističkih pokazatelja, ističu iz DZS-a. 

Za sve one koji žele isprobati GeoSTAT i otkriti nešto više o svom mjestu, gradu, županiji i njezinim stanovnicima, iz DZS-a ističu kako je njegovo korištenje veoma jednostavno. 

Pri korištenju portala GeoSTAT prvo se odabire prostorna razina (npr. država, županija, grad/općina…), a zatim podaci (npr. stanovništvo, nacionalni računi, turizam…). Korisnicima u radu s portalom GeoSTAT može pomoći kartica Pomoć i Korisnički priručnik koji je dostupan klikom na ikonicu upitnika u donjem desnom kutu portala, poručuju. 

Korisnike bi uskoro mogle dočekati i nove mogućnosti. Naime, za ovu je godinu planirana nadogradnja administratorskog dijela GeoSTAT-a nizom novih alata i funkcionalnosti koji će ubrzati i olakšati rad administratorima. Također je osmišljen i niz funkcionalnosti koje bi obuhvaćale nadogradnju korisničkog dijela GeoSTAT-a, a koja će se realizirati kada se stvore uvjeti za to, ističu iz Državnog zavoda za statistiku i pozivaju građane da sami isprobaju GeoSTAT. 

Tko zna, možda otkrijete neke zanimljive podatke o svom gradu ili susjedstvu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti