Žena koja je preuzela kontrolu: Whitney Wolfe Herd prešla je put od trnja do zvijezda!

U Tinderu je naišla na poniženja i seksualno uznemiravanje, a sada je šefica Bumblea, kompanije čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2017. / 07:29

Whitney Wolfe Herd (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije nekoliko godina Whitney Wolfe Herd saznala je kako se brzo i neočekivano stvari u životu mogu promijeniti i kako je malo potrebno da od uspješne poslovne žene i suosnivačice jednog od najpoznatijih startupa postane žrtva seksualnog uznemiravanja, ali i meta brojnih nepoznatih internetskih trolova koji su joj život pretvorili u pakao. No, njen slučaj pokazuje kako je moguće izdići se iznad svih problema, ostvariti uspjeh i biti uvrštena među 30 najmoćnijih ljudi mlađih od 30 godina po izboru časopisa Forbes.

Naime, Wolfe Herd jedna je od suosnivačica i bivša potpredsjednica marketinga Tindera koja je u lipnju 2014. podigla tužbu protiv ove kompanije zbog seksualnog uznemiravanja (koje uključuje njenog bivšeg šefa, ali i bivšeg dečka Justina Mateena) i seksualne diskriminacije, a u tužbi je napomenula kako joj je nepravedno oduzeta titula suosnivačice kompanije samo zbog spola te je tvrdila kako korporativna kultura Tindera "predstavlja najgore muške stereotipe koji su povezani s tehnološkim startupima".

Izvršni direktor Tindera Sean Rad problem s Wolfe Herd riješio je izvansudskom nagodbom (cifra nije službeno poznata, ali navodno je riječ o milijun dolara), no s tim nisu završila i zlostavljanja jer se ona našla na udaru brojnih internetskih korisnika koji su joj, kako je to nekad slučaj sa žrtvama koje prijave zlostavljanje, prijetili silovanjima i smrću. Nakon toga izbrisala je profil na Twitteru, a život joj je posta kaos prepun napada panike i paranoje, ali iz ove je situacije ipak nešto naučila – sloboda govora na internetu ima brojne negativne implikacije te je kao rješenje razmišljala o društvenoj mreži samo za žene.

Novi početak

Dok je još samo razmišljala o novom projektu javio joj se stari poznanik, Andrey Andreev koji je 2006. osnovao mrežu za upoznavanje Badoo koja trenutno ima više od 360 milijuna korisnika u 190 zemalja i koji je htio zaposliti u svojoj kompaniji kako bi iskoristio golemo iskustvo i znanje koje je stekla u Tinderu. Wolfe Herd ga je na početku odbila jer više nije htjela biti dio tržišta aplikacija za upoznavanje, no s vremenom i na nagovaranje Andreeva, ipak je promijenila mišljenje. Osnivač Badooa htio je povezati infrastrukturu, kapital i resurse svoje kompanije s njenim talentom za marketing i branding te poznavanjem dating tržišta i nakon nekog vremena i nagovaranja Wolfe Herd je pristala te su pokrenuli Bumble u kojem je većinu držao Andreev, a ona je bila osnivačica i vlasnica 20 posto kompanije.

Njena ideja bila je pokretanje mreže, odnosno aplikacija u kojoj će žene imat svu kontrolu, odnosno one će biti te koje će moći napraviti prvi potez i poslati poruku. Princip rada bio jednostavan – kada dvije osobe suprotnog spola "kliknu" i povuku prstom desno po ekranu, samo osoba ženskog spola može poslati prvu poruku, a ako je ne pošalje nakon 24 sata veza između njih se prekida. Zahvaljujući ovakvom načinu rada, Bumble se čini pristojnijom i ugodnijom aplikacijom jer na njoj nema nekih tipično muških uleta. Ova aplikacija brzo je osvojila milijune korisnika te danas ima više od 22 milijuna registriranih članova, što je puno manje od Tinderovih 46 milijuna, no zato bilježi puno veći rast (70 posto godišnje) u odnosu na Tinderov godišnji rast od deset posto korisnika. Također, očekivani prihodi ove kompanije od sredine 2016. godine od kada su počeli naplaćivati određen usluge unutar aplikacije pa do kraja 2017. trebali bi premašiti 100 milijuna dolara, a očekuje se kako bi se ta cifra sjedeće godine trebala udvostručiti.

Ovaj uspjeh privukao je i velike kompanije i investitore te je Wolfe Herd početkom godine odbila 450 milijuna dolara koliko je za Bumble ponudio Match Group, a Match je nedavno razgovarao i o ulaganju ili kupovini Bumblea uz vrijednost veću od milijardu dolara.

Whitney ne želi razgovarati o tim ponudama, no kako je Match vlasnik brojnih stranica i aplikacija za upoznavanje, uključujući i Tinder, ako se odluči na prodaju kompanije, vjerojatno će se odlučiti za nekog drugog, a ne za korporaciju povezanu sa (za nju) zloglasnim Tinderom.

Izvor: Forbes
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti