Sadržaj na revolucionarnom formatu pohrane podataka može trajati milijardama godina

Britanski znanstvenici pohranili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebao trajati milijardama godina.  

Hina | 19.09.2024. / 08:37

Molekula DNA, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Sveučilišta u Southamptonu objavio je da se revolucionarni format pohrane podataka može koristiti za spremanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene s izumiranjem.

Wingerov kristal Fizičari su uspjeli izravno snimiti slike dosad nedostižnih i bizarnih kristala u grafenu

Glasnogovornik sveučilišta objasnio je da za razliku od drugih formata za pohranu podataka koji s vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu pohraniti do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.

Ti kristali su 2014. godine ušli u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najtrajniji materijal za pohranu podataka.

Glasnogovornik je rekao: Kristal je sličan topljenom kvarcu, jednom od kemijski i toplinski najizdržljivijih materijala na Zemlji. Može izdržati ekstreme smrzavanja, te temperature do 1000 stupnjeva Celzija. Kristal također može izdržati izravnu udarnu silu do 10 tona po cm2 i nepromijenjen je dugom izloženošću kozmičkom zračenju.

Tim u Southamptonu, predvođen profesorom Peterom Kazanskim, koristio je ultra-brze lasere za precizno upisivanje podataka u nano-strukturirane šupljine orijentirane unutar silicija - s veličinama od samo 20 nanometara.

Za razliku od označavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetske trake, ova metoda kodiranja koristi dvije optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po cijelom materijalu - otuda '5D' u nazivu, rekao je glasnogovornik.

Mjesec Mjesečevi kristali otkrili njegovu dobro skrivenu tajnu

Profesor Kazansky je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovječnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak.

5D memorijski kristal otvara mogućnosti za druge znanstvenike da sastave vječno skladište genomskih informacija iz kojih bi se mogli obnoviti složeni organizmi poput biljaka i životinja ako to znanost u budućnosti omogući.

Kristal je pohranjen u arhivu Memorije čovječanstva - posebnoj vremenskoj kapsuli unutar slane špilje u Hallstattu u Austriji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti