Za slonove, kao i za ljude, pozdravljanje je kompleksna stvar

Slonovi, najveće kopnene životinje, visoko su inteligentni, imaju dobro pamćenje, sposobnost rješavanja problema i sofisticiranu komunikaciju.

Hina | 14.05.2024. / 08:00

Slonovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudi se pozdravljaju na različite načine: jedni kažu "zdravo", drugi "dobar dan", neki se rukuju, neki ljube u obraz ili se grle, a slično je i sa slonovima.

Istraživanje temeljeno na promatranju afričkih slonova u rezervatu Jafuta u Zimbabveu pruža nove uvide u vizualne, akustične i taktilne geste koje koriste pri pozdravljanju, ali i u razlike između više vrsta pozdrava.

Slonovi žive u takozvanoj skupini 'fisija-fuzija', u kojoj se često odvajaju i ponovno spajaju, sastajući se u razmaku od više sati, dana ili mjeseci, rekla je bihevioralna biologinja Vesta Eleuteri s bečkog sveučilišta, glavna autorica studije objavljene ovog mjeseca u časopisu Communications Biology.

Slonovi, najveće kopnene životinje, visoko su inteligentni, imaju dobro pamćenje, sposobnost rješavanja problema i sofisticiranu komunikaciju.

Slon Drevna Europa bila je prekrivena savanama kojima su lutali slonovi

Ženke iz različitih porodica mogu među sobom stvarati snažne društvene veze i formirati skupine. Ranija istraživanja su zabilježila da kada se te skupine sastaju, slonovi se pozdravljaju na složen način kako bi ojačali svoju socijalnu vezu, kazala je Eleuteri. 

Mužjaci imaju slabije društvene veze, a njihovi pozdravi možda više služe tome da se ublaže mogući "riskantni susreti". Uglavnom se pozdravljaju tako što se međusobno njuše surlama, dodala je Eleuteri. 

Istraživanje je navelo oko 20 tipova gesti koje slonovi koriste pri pozdravljanju i pokazalo kako ih na posebne načine kombiniraju s različitim vrstama glasanja. Također, studija je otkrila kako njuh igra važnu ulogu pri pozdravljanju, koje često uključuje mokrenje ili defekaciju. 

Slonovi se mogu pozdravljati vizualnim gestama, naprimjer širenjem ušiju ili pokazivanjem stražnjice, auditivnim, poput mlataranja ušima, ili taktilnim, diranjem drugog slona.

Otkrili smo da biraju ove vizualne, akustične i taktilne geste uzimajući u obzir gleda li ih njihov partner kojeg pozdravljaju ili ne, što upućuje na to da su svjesni vizualnih perspektiva drugih. Preferirali su koristiti vizualne geste kada bi je njihov partner gledao, a taktilne kada nije, kazala je Eleuteri.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti