Drevna Europa bila je prekrivena savanama kojima su lutali slonovi

Raznolik krajolik drevne Europe, oblikovan megafaunom, izaziva mit o njezinim drevnim, neprekinutim i gustim šumama.

Branimir Vorša | 14.11.2023. / 15:20

Slon
Slon (Foto: Getty Images)

U davnim vremenima, pretpostavljalo se da je Velik Britanija bila cijela prekrivena gustim šumama, što je omogućilo vjeverici da prijeđe taj otok, a da uopće ne dotakne tlo. Međutim, studija koju je vodila Elena Pearce s danskog Sveučilišta Aarhus osporava ovu ideju, otkrivajući raznolikiji krajolik.

U prosjeku, na svakom mjestu koje smo promatrali, više od polovice vegetacije bila je otvorena ili svijetla šuma. Zamislite neku vrstu krajolika savane, pojasnila je Pearce.

Ekipa koja je pronašla mladunče vunastog mamuta Nevjerojatno otkriće na kanadskom sjeveru: Tražili zlato, a pronašli nešto puno vrjednije

Istraživanje seže dalje u prošlost od prethodnih studija, ispitujući međuledeno razdoblje prije 115.000 do 130.000 godina. Analizirajući gotovo 100 uzoraka peludi s lokacija diljem Europe, Pearce i njezin tim su upotrijebili računalni model za predviđanje vegetacijskog pokrova, uzimajući u obzir faktore kao što je proizvodnja peludi. Identificirne su prošle vegetacijske varijacije, i geografski i kronološki, a klimatski čimbenici ili požari isključeni su kao primarni uzroci.

Pearce naglašava ulogu megafaune, uključujući slonove s ravnim kljovama i nosoroge, u oblikovanju tog krajolika. Mislim da je megafauna bila vodeći čimbenik, kaže ona.

Navedena studija, koja je objavljena u časopisu Science Advances, rješava neslaganje između fosilnih dokaza o otvorenijem krajoliku i prevladavajućeg uvjerenja, temeljenog na obilju peludi drveća, o šumama uglavnom sa zatvorenim krošnjama.

Slika nije dostupna Znanstvenici identificirali najstariji DNK dosad: "Probijamo barijeru onoga što smo mislili da možemo postići"

Pearce predlaže da bi se napori za očuvanje trebali usredotočiti na ponovno stvaranje procesa koji su oblikovali taj drevni krajolik, a ne na repliciranje samog krajolika. Na primjer, zalaže se za prisutnost životinja poput divljih svinja koje uništavaju tlo, sprječavajući dominaciju određenih biljnih vrsta.

One su u osnovi samo neuredne, a sav taj nered stvara sjajna staništa u kojima druge stvari mogu napredovati, zaključuje Pearce.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti