Nevjerojatno otkriće na kanadskom sjeveru: Tražili zlato, a pronašli nešto puno vrjednije

S obzirom na to da je pronađen na području koje pripada starosjediocima, starješine plemena Trʼondëk Hwëchʼin nazvali su pronađenog mamuta "Nun cho ga", što na jeziku hän znači "velika beba životinje".

Martina Čizmić | 27.06.2022. / 10:26

Ekipa koja je pronašla mladunče vunastog mamuta (Foto: Dan Shugar/Platforma X)

Mumificirani ostaci mladunčeta vunastog mamunta, za koje se procjenjuje da su stari više od 30 tisuća godina, pronađeni su u zlatnim poljima Klondikea u Kanadi. Otkrili su ga tragači za zlatom koji su kopali u kanadskom permafrostu na samom sjeveru zemlje.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovih ostataka činjenica je da su gotovo savršeno očuvani koža i dlaka mamuta. Mladunče izgleda kao da spava, a na "stopalima" su čak vidljivi tragovi hodanja. Prema vlastima Yukona, koje su o pronalasku obavijestile javnost, ovo je najkompletniji mumificirani mamut pronađen na području Sjeverne Amerike.

Mladunče vunastog mamuta pronađeno u Kanadi (Foto: Dan Shugar/Platforma X)

Preliminarni pregled pokazao je da se radi o ženki, mladunčetu vunastog mamuta, koja je otprilike iste veličine kao i mladunče vunastog mamuta Ljuba, koja je stara oko 42 tisuće godina i pronađena u Sibiru 2007. godine.

S obzirom na to da je pronađen na području koje pripada starosjediocima, starješine plemena Trʼondëk Hwëchʼin nazvali su pronađenog mamuta "Nun cho ga", što na jeziku hän znači "velika beba životinje".

Jedna od mojih životnih želja bila je naći se licem ulice s pravim vunastim mautom. Ovo je za mene ostvarenje sna. Nun cho ga je predivan i jedan od najnevjerojatnijih životinja iz ledenog doba, istaknuo je paleontolog dr. Grant Zazula.

Podsjetimo, vunasti mamuti bili su otprilike veličine današnjeg slona i šetali su Zemljom do otprilike prije 10 tisuća godina iako su ostaci na pojedinim područjima pokazali da su izolirane skupine preživjele i do prije otprilike 2000. godina.

 

 

Znanstvenici se još uvijek spore oko toga što je dovelo do izumiranja mamuta. Jedni tvrde da su tome krivi ljudi koji su ih lovili za prehranu, ali i iskorištavali njihovu kožu, kosti i kljove za izradu alata i skloništa. Drugi pak tvrde kako su za njihovo izumiranje odgovorne klimatske promjene, točnije zagrijavanje Zemlje nakon posljednjeg ledenog doba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti