Znanstvenici analiziraju Hitlerove govore: Bit će objavljeni uz dodatna pojašnjenja i kontekst

Cilj je sve relevantne tekstove i audio zapise učiniti dostupnima u znanstveno pouzdanom obliku.

Hina | 05.02.2024. / 10:40

Govor, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Govore koje je nacistički vođa Adolf Hitler držao između 1933. i 1945. tijekom nacističke vladavine terora u Njemačkoj sustavno analizira skupina znanstvenika koja će ih staviti na raspolaganje javnosti uz popratna objašnjenja i kontekst.

Predviđeno je da projekt traje sedam godina, a namjerava identificirati i analizirati sve Hitlerove govore po prvi put i učiniti ih dostupnima akademskom svijetu i široj javnosti kroz kritičko izdanje, objavili su znanstvenici krajem tjedna u Mannheimu.

Zajednički projekt realiziraju Zaklada arhiva njemačke radiodifuzije, Goethe Sveučilište Frankfurt, Institut za suvremenu povijest München-Berlin, Leibniz Institut za njemački jezik u Mannheimu i Philipps Sveučilište Marburg.

Cilj je sve relevantne tekstove i audio zapise učiniti dostupnima u znanstveno pouzdanom obliku.

Činjenice i konteksti objašnjeni su u anotacijama prema trenutnom stanju istraživanja, a kratke biografije predstavljaju spomenute osobe, rekli su istraživači.

Obrazloženja će biti objavljena u tiskanom i digitalnom obliku, rekli su.

Preživjele audio snimke bit će moguće pretraživati i analizirati.

Projekt financira Njemačka istraživačka zaklada, interdisciplinarna organizacija za promicanje znanosti i istraživanja u Njemačkoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti