Znanstvenici i gospodarstvenici složni: Ulazak u CERN otvara mogućnosti znanosti i gospodarstvu

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će 28. veljače ministrica Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti u Teslinom kabinetu u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Martina Čizmić | 23.02.2019. / 10:29

CERN (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski znanstvenici i poduzetnici podržali su hrvatsko pristupanje CERN-u uoči potpisivanja sporazuma 28. veljače, ističući kako ono otvara mogućnosti za obrazovanje mladih znanstvenika i pruža priliku za podizanje gospodarstva na višu razinu.

Pridruženim članstvom u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) Hrvatskoj će se omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje laboratorij financira, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima, što su u videu objavljenom na Facebook stranici ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pozdravili hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

Akademik Ivo Šlaus iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) tako ističe da je ulazak u CERN važan "radi gospodarstva, jer je riječ o tehnologiji apsolutnog vrha", a znanstveni savjetnik na IRB-u Vuko Brigljević smatra da će se time otvoriti brojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će kroz boravke u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Mirko Planinić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pridruživanju vidi veliku priliku za podizanje gospodarstva na viši, produktivniji i inovativniji nivo.

S time se slažu i poduzetnici, pa tako, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac ističe kako je na nama da to članstvo najbolje iskoristimo, dok direktorica DOK-ING-a Ana Pešić dodaje da ono "otvara pristup najsuvremenijim znanstvenim dostignućima u razvoju tehnologija".

Srećko Morović, koji radi u CERN-u, u pridruživanju vidi "sjajne mogućnosti tehnološke i znanstvene suradnje hrvatskih kompanija i znanstvenih institucija s CERN-om", a njegova kolegica Ljiljana Morvaj ističe kako ono "otvara mnoge nove mogućnosti mladim znanstvenicima, ne samo u fizici elementarnih čestica, nego i u fizici čvrstog stanja i računarstvu".

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će 28. veljače ministrica Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti u Teslinom kabinetu u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti