Znanstvenici pomno prate kretanje dva golema ledenjaka koji su se odvojili od Antarktike

Problem je što bi ovim ledenjacima mogla trebati desetljeća da se otope i nestanu, a u međuvremenu bi mogli stvarati ozbiljne probleme u oceanima.

Martina Čizmić | 13.03.2023. / 15:17

Ledenjak A81 (Foto: contains modified Copernicus Sentinel data (2023), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

 Britanski znanstvenici pomno prate dva ledenjaka, za koja se smatra da su među najvećim na svijetu. Naime, otkako su se odvojili od Antarktike, našli su se na radaru znanstvenika jer bi zbog svoje veličine i putanje mogli ometati pomorski promet, ali i utjecati na seobu divljih životinja.

Radi se o ledenjaku A81, za koji se procjenjuje da je veličine Londona i A76a koji je tek nešto manji od Istre, iako oblikom više podsjeća na Pelješac - dugačak je i tanak.

Slika nije dostupna Santa leda veličine Londona odvojila se na Antarktiku i izazvala pozornost znanstvenika

Problem je što bi ovim ledenjacima mogla trebati desetljeća da se otope i nestanu, a u međuvremenu bi mogli stvarati ozbiljne probleme u oceanima.

Koliko je A76a velik, možda najbolje govori opis oceanografa Gerainta Tarlinga koji je bio na brodu u Weddellovu moru kad im se ledenjak našao na putu.

Bio nam je izravno na putu i trebalo nam je 24 sata da ga obiđemo, rekao je za BBC i dodao: Prikupili smo vodu oko ledenjaka pomoću posebnih cijevi ispod broda, tako da imam mnoštvo uzoraka za proučavanje.

Ovako veliki ledenjaci imaju značajan utjecaj na svjetska mora. Dok se tope ispuštaju ogromne količine slatke vode, što mijenja razinu slanosti oceana, a to pak može ugroziti živote nekih organizama. Osim toga, topljenjem leda oslobađa se i mineralna prašina koja je bila zarobljena u ledu, što znači da u oceane dolaze dodatne količine hranjivih tvari.

Ledenjak sudnjeg dana Ledenjak na Antarktici veličine Floride jedva se "noktima" drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Ledenjak A76a odvojio se od ledene ploče Filchner-Ronne još u svibnju 2021. godine, no sad nošen strujama i vjetrovima putuje na sjever prema Falklandu. Znanstvenici su zabrinuti da bi mogao skrenuti bliže obali i zapeti u plitkim vodama. To bi moglo dovesti do njegovog raspadanja na manje sante leda koje bi ugrozile kretanje brodova u tom području.

Drugi ledenjak, A81, krajem siječnja odvojio se od ledene ploče Brunt. Znanstvenici su očekivali da će se odvojiti i ranije, a sad procjenjuju da bi nošen morskim strujama mogao krenuti istim putem kojim ide i A76a.

Iako su ova dva ledenjaka impresivnih dimenzija, još uvijek su mali u odnosu na najveći ledenjak na svijetu - A23a. Ovaj ledenjak ima površinu od oko 4000 kilometara kvadratnih, a od ledene ploče Filchner-Ronne odvojio se još 1986. godine. Desetljećima je plovio morima kao "ledeni otok" da bi se na kraju "usidrio" u južnom središnjem Weddellovom moru.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti