Ledenjak na Antarktici veličine Floride jedva se "noktima" drži za kontinent, a otopi li se, svijet se neće dobro provesti

Sa Zemljina najjužnijeg ledenog kontinenta ne stižu nimalo dobre vijesti. Ledenjak zlokobnog nadimka jedva se drži za ostatak ledene ploče i prijeti otapanjem te podizanjem razine mora u bliskoj budućnosti, tvrde znanstvenici.

Branimir Vorša | 07.09.2022. / 11:19

Ledenjak sudnjeg dana
Ledenjak sudnjeg dana (Foto: Afp)

Antarktičko ledeno tijelo nazvano ''Ledenjak sudnjeg dana'' moglo bi se otopiti daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.

Otapanje ledenjaka Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi podići razinu mora za do dva metra, upozoravaju znanstvenici. Upravo to, kao i činjenica da djeluje kao tampon između mora koje se zagrijava i mnogo veće ledene ploče Zapadne Antarktike, daje mu zloslutni nadimak.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne posljedice: Led na Mt. Everestu topi se 80 puta brže no što nastaje

Međutim, nova studija koju je provelo Sveučilište Južne Floride (USF), otkrila je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim stoljećima nego što je primijećeno posljednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnosti.

Znanstvenici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod ledenjaka. Grebeni koje su mapirali su "poput otiska stopala" koji pokazuje gdje je prethodno bilo podnožje ledenjaka, navodi se u priopćenju za javnost.

To pokazuje da se u nekom trenutku u posljednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primijećeno posljednjih godina, navodi se u priopćenju.

Slika nije dostupna Nestao u četiri godine: Ogromni ledenjak koji je u ocean otpuštao 1,5 milijardi tona slatke vode dnevno - više ne postoji

Thwaites se danas stvarno drži noktima i trebali bismo očekivati ​​velike promjene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjoj razini, kad se ledenjak povuče iza plitkog grebena u svojem koritu, rekao je dr. Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

Samo mali udarac Thwaitesu mogao bi dovesti do velikog odgovora, napominje Alastair Graham, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaitesova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija tih slika otkrila je da se Thwaites i njegov susjedni ledenjak Pine Island raspadaju brže nego što se vjerovalo.

Slika nije dostupna Znanstvenici na Grenlandu prvi put otkako postoje mjerenja zabilježili ovu pojavu: "To nije nikako dobro"

Thwaites je djelomično zaštićen ledenim grebenom za koji su znanstvenici vidjeli da brzo propada. U prosincu prošle godine znanstvenici su predvidjeli da je ta polica na putu da se otopi u roku od pet godina.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti