Znanstvenici potvrdili: Erupcija vulkana u Tongi najveća je ikad zabilježena

Otkrića su "izvanredan rezultat" jer istraživači nikada prije nisu vidjeli tako visok oblak bilo koje vrste.

Hina | 04.11.2022. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su objavili da je erupcija podvodnog vulkana u blizini Tonge proizvela najveći ikada zabilježeni oblak, piše dpa.

 

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge Nuku'alofe, eruptirao je u siječnju, poslavši u nebo golemi oblak pepela i plina.

Slika nije dostupna Erupcija vulkana Tonga bila je istovjetna eksploziji više od 650 atomskih bombi poput one bačene na Hirošimu

Slika nije dostupna Erupcija vulkana u Tongi mogla bi ostaviti trajne posljedice na lokalno stanovništvo

Novo istraživanje Sveučilišta Oxford, objavljeno u petak u časopisu Science, otkrilo je da je vulkanski oblak prvi probio sloj mezosfere.

Istraživači su otkrili da je oblak dosegao visinu od 57 kilometara, ubrizgavajući materijal kroz stratosferu i izravno u mezosferu, koja počinje na oko 50 km iznad Zemljine površine.

Prethodno je na najvišoj zabilježenoj razini od 40 kilometara bio oblak nakon erupcije filipinske planine Pinatubo 1991., dok je na drugom mjestu erupcija El Chichona u Meksiku 1982. s 31 kilometrom.

Glavni autor Simon Proud rekao je da su otkrića "izvanredan rezultat" jer istraživači nikada prije nisu vidjeli tako visok oblak bilo koje vrste.

Nadalje, mogućnost procjene visine na način na koji smo to učinili (koristeći metodu paralakse) moguća je tek sada kada imamo dobru satelitsku pokrivenost. To ne bi bilo moguće prije desetak godina, dodao je.

Obično znanstvenici mogu mjeriti visinu oblaka proučavajući njegovu temperaturu. Međutim, erupcija Tonge bila je previsoka.

Umjesto toga, istraživači su koristili višestruke satelitske slike kako bi usporedili razliku u visini oblaka.

Vulkanska erupcija snimljena iz svemira 50 milijuna tona vodene pare koju je izbacio vulkan Tonga prijeti zagrijavanjem Zemlje u nadolazećim mjesecima

Vulkan na području otoka Tonga U Tihom oceanu pojavio se otočić nakon erupcije podvodnog vulkana

Suator Andrew Prata rekao je da se istraživači sada nadaju primijeniti tehniku mjerenja na druge erupcije.

Dodao je kako žele shvatiti "zašto je oblak Tonga otišao tako visoko i kakvi će biti utjecaji na klimu ove erupcije".

Otprilike 84 posto od približno 105.000 stanovnika na svim otocima Tonge bilo je pogođeno pepelom izazvanim erupcijama i kasnijim tsunamijem, čiji su valovi dosezali čak do Aljaske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti