Znanstvenici u ledenjaku pronašli nepoznate viruse stare 15 tisuća godina

Relativno malo se zna o virusima u ledenjacima, ali tom području raste važnost budući da se ledenjaci širom planete tope zbog klimatskih promjena.

Hina | 24.07.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su pronašli ranije nepoznate viruse stare oko 15.000 godina u uzrocima leda uzetim s Tibetske visoravni, javlja u petak CNN.

Virusi su različiti od bilo kojih dosad poznatih znanstvenicima, pokazuje studija objavljena ranije ovaj tjedan u časopisu Microbiome.

Tim u kojem su bili znanstvenici koji se bave klimom i mikrobiolozi s Državnog sveučilišta Ohio uzeli su dva uzorka leda s vrha ledenog pokrova Guliya u zapadnoj Kini 2015., piše CNN.

Oni su uzeli uzorke s vrha na 6710 metara nadmorske visine i na tibetskoj visoravni (6200 metara).

Pronašli su 33 virusa od kojih su najmanje 28 dosad bili nepoznati znanosti i preživjeli su jer su bili smrznuti.

Virusi su se prilagodili na ekstremne uvjete, a nisu štetni za ljude, kazali su znanstvenici za CNN.

U ledu se taloži sadržaj atmosfere kroz vrijeme, uključivo i virusi. Led je smrznuta arhiva, rekao je suautor studije Lonnie Thompson, profesor na sveučilištu Ohio i istraživač u sveučilišnom centru Byrd Polar Research Center.

Relativno malo se zna o virusima u ledenjacima, ali tom području raste važnost budući da se ledenjaci širom planete tope zbog klimatskih promjena.

To stvarno plijeni pozornost javnosti, naglasio je Thompson, dodajući da je pandemija COVID-19 podigla svijest o važnosti učenja o virusima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti