Znate li koji je europski automobil godine? Mogli biste se iznenaditi

Zanimljivo je da ovaj automobil uopće nije u ponudi na američkom tržištu jer je za tamošnje tržište - premalen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2023. / 15:48

Jeep Avenger (Foto: Afp)

Na sajmu automobila održanom u Bruxellesu novinari koji prate ovu industriju odabrali su europski automobil godine za 2023. Žiri je bio sastavljen od oko 25 novinara, a njih čak 21 najboljim je proglasilo Jeep Avenger, koji je prikupio ukupno 328 bodova, ostavivši iza sebe Volkswagenov ID. Buzz i Nissan Ariyu. U skladu s trendovima na ovom tržištu, sva tri modela pokreću električni motori.

Model Y Popularnost ovog automobila toliko je velika da je oborio prodajni rekord VW Bube iz 1969. godine

Jeep Avenger (Foto: Afp)

Jeep Avenger predstavljen je krajem prošle godine, a zanimljivo je da zbog svojih kompaktnih dimenzija nije namijenjen američkom tržištu. Iako je riječ o SUV-u, Amerikancima, koji su navikli na vozila velikih dimenzija, ovaj je automobil ipak premalen. Europljani, čini se, s njegovim dimenzijama neće imati problema, dok će Jeep tržište SAD-a pokušati osvojiti s druga dva nedavno predstavljena električna SUV-a, koji su robusniji i veći - modelima Recon i Wagoneer S.

Očekivao sam da mi se ovaj automobil neće svidjeti, no iskustvo je potpuno suprotno, komentirao je Paul Horrell iz Top Geara te dodao kako, iako je riječ o vozilu manjih dimenzija, ima vozna svojstva većeg i profinjenog automobila. Za Avenger je rekao kako ima atraktivan dizajn koji podsjeća na kockaste američke Jeepove iz sedamdesetih s prepoznatljivom rešetkom sa sedam utora, kakvu je kompanija prvo predstavila na svojim modelima Willys tijekom Drugog svjetskog rata.

Električni automobili, ilustracija Europski potrošači žele što jeftinija električna vozila, a Kina je spremna ispuniti im želje

Jeep Avenger (Foto: Afp)

Avenger, kao i spomenuta druga dva modela, dio su Jeepovih nastojanja da postane vodeća kompanija na tržištu električnih SUV-ova. U ovoj kompaniji žele do 2030. godine na europskom tržištu prodavati isključivo električna vozila, dok na tržištu Sjeverne Amerike žele da udio prodanih električnih vozila iznosi barem 50 posto do tada.

Izvor: Auto Blog

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti